Oruca başlamak için Hilal'i (ayı )gözetlemek

Ramazanın girip girmediğini anlamak için ayı gözetmek,aya göre hareket etmek şartmıdır?Yada ramazan hilali nasıl gözetlenir?Ramazan ayında hilali gözetlemenin önemi nedir?

Ramazan ayının başlangıcını ve Ramazan ayının sonunu tesbit edebilmek için hilali (ayı) gözetlemek şarttır.Zira Şaban ayı,30 çektiği gibi 29 'da çekebilir.

Zira Ramazan orucu ,Ramazan hilalini görmekle farz olur.Peygamber Efendimiz:"Hilali görmedikçe oruç tutmayınız.Hilali görmedikçe Bayram yapmayınız.Eğer hava kapalı olursa sayıyı otuza tamamlayınız.

Yani,havada kapalılık olmazsa,Ramazan hilalini görmedikçe oruca,Şevval hilalini görmedikçe bayrama başlamayınız.Eğer havada kapalılık olursa,o zaman içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.

Çünkü sabit olan herşeyde asıl olan yokluğuna delil olmadıkça devam etmesidir.Ay sabit,şübhe ise çıkıp çıkmadığındadır.o da ya hilali görmekle,yada sayıyı otuza tamamlamakla çıkmış olur.

Şunu da bilmelidir ki;Hadis-i şerifteki ifadeye göre,hilali görmekle Ramazan orucu farz olsa da,bayram yapılsa da,kişi kendi başına oruca yahut bayrama başlamamalı;Hilali göztmekle vazifeli kişilere haberverip,onların ilanına göre hareket etmeli.

Hilali gözetlemek, ramazan hilalini gözetmek, oruç için hilale göre hareket etmek, hilal nasıl gözetlenir, ramazan hilalini kim gözetler,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..