Cahillik ile bozulan oruçlar nasıl kaza edilir?

Öncelikle cahilligim yüzünden bir kaç defa niyetliyken orucumu bozdum bazı zamanlarda da Ramazan ayı icinde niyet etmeyip oruç tutmadığım zamanlar oldu gebeliğimde, emzirirken de tutmadığım 4 Ramazan ayı var ve borçlarımı ödemek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Kaç kefaret orucu tutmaliyim kefaret tutamazsak ne yapmalıyım konu ile bilgi verir mısınız

Ramazan ayı içerisinde niyet etmeden tutulmayan oruçlar sadece bir gün olarak kaza edilir.Keffaret gerektirmez.Niyet etmeden tutmadığınız günleri imkan buldukça ara ara kısa günlerde kaza edebilirsiniz.Bu oruçları peşpeşe tutmanız gerekmez.

Ancak Ramazan ayında niyet ettikten sonra bozduğunuz oruçlara gelirsek:niyet ettikten sonra bozduğunuz oruçları hangi sebeble bozduğunuzu ,kaza mı? keffaret mi?gerektirdiğini bilmemiz açısından faydalı olur.

Zira bozulan bir orucun keffaret gerektirmesi için,orucun hiç bir özür (hastalık ve seferi olmak)olmaksızın kendi isteği(başkası tarafından zorlanmadan)ile oruçlu olduğunu bilerek yemek, içmek ve cinsi münasebette(cinsel ilişki)bulunması yeterlidir.Bu kimse hem bozduğu orucun yerine bir gün kaza,hemde cezası olarak ara vermeden 60 gün keffaret olarak oruç tutmalıdır.

Eğer sizde sebeb (özür )olmadan oruç bozdu iseniz hepsi için bir keffaret değilde,bozduğunuz her bir gün için ayrı ayrı keffaret tutmanız gerekir.

Fidye meselesine gelince oruç fidyesi,ancak oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ve iyileşme imkanı olmayan hastalar içindir.Sağlığı ve kuvveti yerinde olanlar fidye veremez.Verse bile oruç borcundan kurtulamaz.



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..