Ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır?

Merhaba hocam, ramazan şerif ayında sabah namazını ne zaman kılmalıyız? Takvimdeki imsak vakti ile hemen kılınabilir mi?

Ramazanı şerifte ve diğer aylarda sabah namazı vakti baktığınız takvime göre değişmektedir.

Peygamber efendimizin oruç yeme içme süresini bitirdikten sonra bir müddet kuranı kerim okuyup daha sonra sabah namazını kıldığı rivayet olunur. Bu bekleme süresi 15-20 dakka gibi bir zaman dilimidir. Dolaysı ile imsaktan 15-20 dakika sonra sabah namazı kılınmaktadır.

Fakat bugün günümüzde türkiyede iki farklı imsak hesaplama yöntemi vardır.

Birincisi osmanlı döneminden 1982 yılına kadar kullanılan geleneksel temkinli hesaplama yöntemi. Bugün bu yönteme göre vakitleri bize yayınlayan türk takvimi, fazilet takvimi ve ihya.org namaz vakitleri sayfalarına bakabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem göre türkiye dışında mısır hesaplama yöntemi olarak bilinir. Hala bir çok sunni arap ülkeleri ve malezya gibi uzak doğu ülkeleri bu yönteme göre vakitlerini hesaplamaktadırlar.

İkinci hesaplama ise diyanetin 1982 den beri tercih ettiği temkinsiz olanıdır. Diyanet takviminde yer alan imsak vakti direk sabah namazı süresi giriş vaktidir. Diyanete göre oruç tutacakların, türkiyeye göre 20 dakka öncesinden oruca niyet edip yeme içmeyi kesmeleri daha güzeldir. Avrupa ülkelerinde ise bu fark daha da uzamaktadır.

Güzel olan oruçları riske atmadan tutabilmektir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..