Namazda sureleri yanlış ve hatalı okumak namazı bozar mı?

öncelikle selamunaleyküm.benm sorum. namazdaki okunan surelerin peltekli harflerini normal türkçe gibi okumak.ör;arpçadaki halak kelimesinin ^H^ harfini türkçedeki gibi okumak namazın sahih olmamasına sebebpmidir?

Evet güzel bir noktaya değindiniz.Namazda kıraet,yani fatiha ve zammı sure okumak namazın vaciplerindendir.Bir namazın tam olması için kıyam kıraet,ruku ve secdesi ile bir bütün olmalıdır.

Namaz içerisinde Kur'anın manası değişecek kadar yanlış okumak namazı bozar.Kuran harflerini dikkatsizce okumakta kuranın manasını değiştirebilir.Örneğin :halak kelimesindeki hı harfidir.Boğazdan ve hırlayarak çıkması şarttır.aksi halde yarattı manasına gelen"halak" kelimesi ha harfi gibi okunup haşa "tıraş oldu " demek gibi olurki,buda namazın bozulması için yeterli olur.

Namaz içinde sureler sessiz okunduğu için mahreç çok belirgin yapılamasa bile,ince kalın peltek,keskin gibi harfleri şeklini belirterek okumak lazımdır.

Onun içindir ki,bir kimsenin namazını dosdoğru kılacak şekilde ilim öğrenmesi farzdır.Kişi bu sorumluluktan kaçamaz.Yaşı başı,konumu,durumu,hafızası yanlışlarını düzeltmekten ve doğrusunu öğrenmekten kaçmasına,gaflet ve tembelliğine mazeret olmaz.Bu yanlış ve hatalarımızı düzeltmek için etrafımızda her türlü imkana (camide hoca,evde kitap gibi)sahibiz.Kendi kendimize düzeltemiyorsak başkasından yardım alarak hatalarımızı düzeltmeliyiz.

Zira ayetle sabit olan farz,sadece namaz kılmak değil,namazı dosdoğru kılmaktır.

Namaz surelerini yanlış okımak, ince harfleri kalın okumak, peltekleri keskin okumak namazı bozar mı?,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..