"KADİR GECESİNİN FAZİLETLERİ......

Kadir gecesi nasıl ihya edilir?Kadir gecesini ihya etmek için nasıl ibadet etmeliyiz?Bin aydan hayırlı olan kadir gecesi nasıl ihya edilir?Kadir gecesinin faziletleri...

Kadir gecesinin faziletlerine dair bir çok hadisi şerif mevcuttur.Ebu Hureyre(R.A)'dan rivayet edilen hadisi şerifte: "Kim (faziletine)inanarak ve sevabını (Cenab-ı Hak'tan) umarak Kadir gecesinde ibadete kalkarsa,geçmiş günahları bağışlanır."

Bu Hadisi şerifte ibadete kalmak demek,teravih namazı demektir.Diğer bir kavle göre ibadete kalmak,kılınacak herhangi bir namaz demektir.

Bazı Alimler ise,"Kadir Gecesi'nde akşam ve yatsı namazını cemaatle kılan kimse ;bu geceden nasibini almıştır "demişlerdir.

İmamı Ebulleys:"Kadir gecesi namazının en azı iki rekat,en çoğu bin rekat,ortası ise yüz rekattır."demişlerdir.

Kadir gecesi kılınacak namazdaki kıraetin (okumanın)ortası,her rekatte 1 Fatiha üç İnna Enzelnahü ve üç kulhüvallahü okumaktır.İki rekatte bir selam verilir.Her selamdan sonra Peygamberimiz üzerine salat okunur.Sonra kalkıp yüz rekat,veya daha az, veyahut daha fazla ne kadar istenirse kılınabilir.

Hadisi Şerif:İbni Mesut (r.a)'dan :Her kim Kadr gecesinde iki rekat namaz kılar ve her rekatte bir Fatiha,yedi ihlas okursa,selamdan sonra da yetmiş defa:"Esteğfirullahe ve etübü ileyh"derse; oradan (yerinden)kalkmadan,kendisinin ve anne babasının günahları bağışlanır.

Allahü Teala bir kısım malekler gönderir.Bu melekler gelecek seneye kadar o kimseye sevap yazarlar.
Bir kısım melekleri de Cennetine gönderir.Onun için melekler orada ağaçlar diker,köşkler inşa ederler ve nehirler akıtırlar.Bu namazı kılan kimse bunları görmeden (ölüm anında)dünyadan çıkmaz."

İşte bu iki rekat namaz, bin ay namazdan daha hayırlıdır.Bu geceyi en güzel şekilde ihya etmek için,namaz kılmalı,dua etmeli,Özellikle Peygamber Efendimizin Hazreti aişe validemize öğrettiği "Allahümme inneke afüvvün kerimün tühıbbül-afve fa'fü anni"Duasını okuyarak iltica etmeli ve Kur'an-ı Kerim okunmalıdır.Peygamber Efendimizde ramazan ayının son günlerinde,diğer günlerde yapmadığı bir çalışma yapar,daha çok ibadetle meşgul olurdu.

Hazreti Aişe validemizden:Peygamber (s.a.v.) Ramazan ayının yirmi gününde hem namaz kılar,hem uyurdu.Son on günde ise,namaz ve diğer ibadetlerle (geceleri) ihya etmeye çalışırlardı.Hazreti Aişe r.a. Efendimize :"Ya Rasülellah! hangi gecenin kadir olduğunu bilirsem ne diyeyim?nasıl dua edeyim? diye soruyor.Rasülü Ekrem (s.a.v.)"Allahümme inneke afüvvün,kerimün,tühıbbül afve fa'fü anni,de" buyurdu.

Manası:"Allahım sen affedicisin,kerem sahibisin,affetmeyide seversin,beni de affeyle!

İşte bu bin aydan hayırlı olan kadir gecesi,bir ikram olarak sadece ümmeti Muhammede ihsan olunmuştur.Diğer ümmetlerde böyle bir gece yoktur.

Bu gecenin diğer faziletlerinden biri de,Meleklerin ve ruh(Cebrail a.s.)'ın yeryüzüne inmesidir.Bu gece akşam namazı vaktinden itibaren tan yeri eğerıncaya kadar,Melekler Allah'ın selamını ve rahmetini evliyaullaha ve Allaha itaat edenlere ulaştırmak üzere semavattan yeryüzüne inerler.Melekler nurdan yaratılmış,istedikleri şekle girebilen latif varlıklardır ki;Peygamberler onları böyle görmüşlerdir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Üye girişi


Fetvalar.COM

Guncel

Günün Sözü

"Günün Sözü."

- fetvalar.com

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..