Adak adamanın günahı varmı?

Adak günah mı?Adak adamak günah mı?Bir olayın meydana gelmesi karşılığında adakta bulunmak günah mı?Adakta bulunmanın günahı varmıdır?Dünyalık menfeatler için adak yapmak günah mı?

Adak adamak vaya bir işin meydana gelmesi mukabilinde adakta bulunmak günah değildir.Ancak Sırf Allah Rızası için yapılan adak makbul ve sevaba vesiledir.

Fakat dünyalık bir maksadın meydana gelmesi için yapılacak adaklar,ibadet gibi Allah rızası için yapılması gereken bir şeyi dünya menfeati için yaptığından dolayı her ne kadar adak olarak muteber olsa da Allah katında makbul ve sevaba vesile olmaz.(büyük islam ilmihali)Adak iki kısma ayrılır:Mutlak nezir,Muallak nezir.


Mutlak adak:Bir şarta bağlanmayan adak olup sözün adakta bulunan kimsenin ağzından çıkmasıyla adağı yerine getirmek vacip olur.

Muallak adak:Bir şarta bağlanmış olan adak olup şart meydana gelmeden vacip olmaz.Adak adayan kimse şart yerine gelmeden yapacak olsa,şart yerine gelince bir kere daha yapması lazım gelir.(nurul-izah)

Bir adak meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlanırsa mesela kendisini yalan söylemekten men etmek isteyen bir kimse(eğer yalan söylersem üç gün oruç tutmak adak olsun)diye nezredip sonra yalan söylerse adadığı üç gün orucu tutmakla yemin keffareti vermek arasında muhayyer olur.(Büyük islam ilmihal,reddül muhtar).




Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..