Kusmak abdesti bozar mı?

Yemek,su veya safra kusmak abdesti bozar mı?Abdestin bozulmasında kusmanın belli bir ölçüsü varmıdır?Kusmuk ağız dolusu olmazsa abdest yine bozulur mu?

- Ağız dolusu safra kusmak abdesti bozucudur. Ağız dolmak, güçlükle tutmaktır. Hattâ, eğer güçlükle tutmasa çıkıverecek gibi olmasıdır. Bir rivayette, «Ağızın dolmasındaki ölçü kişiyi konuşmaktan menetmesidir» denmiştir.
- Ağız dolusu alâk kusmak da abdesti bozar. Alâk, lügat yö­nünden, donmuş kana derler.
- Ağız dolusu, yemek veya su kusmak da abdesti bozar.

Pisliğin çıkması kusmada ağız dolusu olmasıyla meydana gelir.. Çünkü bu takdirde neces (pislik) zahiren çıkar. Zira bu kusma ancak midenin dibindendir. Bu durumda çıkan kusmuk pisliğe uğramıştır, (onunla birlikde bulunmuş­tur.) Az kusmak ise bunun hilafıdır. Çünkü o, midenin' yukarısındandır. Şu halde necese (pisliğe) uğramamıştır.Böyle olunca ağzı doldurmayan az kusmuk qbdesti bozmaz. Bu hususun böylece bilin­mesi gerekir.

Zikredilen şeylerin, kusmada ağız dolusu olması, abdesti bo­zucu olduğu gibi, kan (dem) kusmak da abdesti bozucudur. Lâkin onun, sıvı olduğu için pisliği meydanda olduğundan, ağız dolusu olması şar­tı yoktur. İrin kusmak da abdesti bozucudur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..