Kadının yakını olan erkeklere karşı tutumu..

Kadının akrabası olan erkeklere karşı tutumu nasıl olmalıdır?Kadınların yakını olan erkeklerle münasebeti nasıl olur?Kadının erkeklere karşı esettiri nasıl olur?

Kadının, erkeklerin hepsine karşı örtünmesi aynı derecede değildir. Nur Suresi'nin 31. ayetinde istisna edilen erkeklere karşı örtünmesi daha hafiftir.

Yani baba, kayınpeder, oğul, üveyoğul, birader, biraderin oğlu ve kızkardeşin oğluna karşı olan durumu, yabancı erkek­lerden biraz daha farklıdır. Şöyle ki:

Çamaşır, bulaşık gibi hizmetleri görürken bunların yanında kol, baş ve ayak gibi uzuvlarının açılması haram değildir. Karnını ve sırtını göstermesi ise haramdır. Şu unutulma­malıdır ki "Haram değildir" demek, açılacaktır manasına gelmez. Örtmek daha iyidir. Açılması, zaruretler sebebiyle sa­dece müsadedir. Zira baba, kayınpeder, oğul, birader ve yeğen gibi erkeklerle bir kadının aynı mecliste bulunması çok olur.

İşte bu ayet-i celilede zikredilen erkeklerle kadınların karışmalarına; ziynetlerini göstermelerine izin verilmiştir. Çünkü mahremler arasında ziyaret ve daha başka işler için, karışıp görüşme zaruri olduğundan ve çaresiz olarak bunların yapılması gerektiğinden, kadınların mahremlerine (kendi­leriyle evlenmeleri haram olan yakın erkeklere) ziynetlerini göstermelerinde günah yoktur.

Erkeklerin, mahremleri bulunan kadınların yalnız yüzle­rine, başlarına, kollarına, göğüs ve ayaklarına bakmaları caiz olduğu gibi, herhangi bir ihtiyaç anında bu uzuvlara değmeleri de caiz ve helaldir. Mesela, yolculuk esnasında bir erkek mahremi olan kadınları vasıtaya bindirme ve indirmeye mecbur olduğu zaman onların ellerinden tutup yardımda bulun­masında hiçbir beis yoktur.

Ancak hala ve teyzelerin, yeğenleri olan erkeklerle sarılıp öpüşmeleri caiz değildir. Bu husus haram değilse de mekruh görülmüştür

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..