Cuma gününün faziletine dair Hadisi Şerifler..

Cuma gününün faziletini anlatan Hadisi şerifler..Cuma günü Hadisleri..Cuma günü ve namazına dair hadisi şerifler..

Cma gününün fazilet ve üstünlüğünü anlatan bazı hadisi şerifler:

Hadis-i Şerif: Allah’ın nazarında günlerin efendisi Cuma’dır.(2) O, Kurban ve Ramazan Bayramı günlerinden de kıymetlidir. Adem (A.S.) yaratılması, ve yeryüzüne indirilmesi ve ölümü o günde oldu. Duaların kabul edildiği saat, Cuma günündedir ancak haram istenmedikçe. Kıyamette Cuma günü kopacaktır.
Onun için Hanbeli alimlerinin çoğu Cuma gününün, diğer günlerin tamamından, hatta Kadir Gecesi’nden efdal olduğunu söylemişlerdir.

İbn Abbas (R.A.)’ dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (S.A.V.) buyurdular ki:Allah-ü Teâlâ Cuma gecesinde ehl-i islâmın tamamını bağışlar.

Bu fazilet diğer geceler için yoktur. Ancak alimlerin ekserisi Kadir Gecesi’nin efdal olduğunu söylemişlerdir.

İbn-i Mes’ud (R.A.)’ dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Nebi (S.A.V.) buyurdular ki: Hiçbir Cuma gecesi yoktur ki, ancak Allah-ü Teâlâ (rahmet nazarıyla) halkına üç kere bakar, Allah’a ortak koşmayanları mağfiret eder.

Hz. Ömer (R.A.)’ dan rivayet edilen bir Hadis-i şerifte Nebi (S.A.V.) buyurdular ki: En hayırlı gece ve en hayırlı günde benim üzerime çok salât okuyun! Bu da Cuma günü ve gecesidir.

Hadis-i Şerif: Cuma’dan efdal bir güne, güneş ne doğmuş ne de batmıştır. O gecelerin seyyidesi, en büyüğü ve en efdalidir.

Cuma gecesi bilinen bir gecedir, Kadir gecesi ise gizlidir: Ancak az kimseler Kadir Gecesi’nden istifade edebilir. (Ğaliyet-ül Mevaiz)

“Allah’ın zikrine koşun”: “Hutbeye ve Allah’ın zikrini içine alan namaza gidin.” demektir. Bazı alimelere göre ise: “Kur’anın yahut imamın vazına gidin.” demektir.

Burada emredilen, koşarak gelmek değildir. Namaza gelmemekten nehydir, sekinet ve vakar üzere gelmelerini temindir. Koşmak, niyet, huşu ve kâlb ile olmalıdır. Namaza ancak koşarak yetişebilecekse, o zaman lâyık olmasa da koşar.

“Alış verişi terkediniz.” Cuma vaktinde alışveriş, kiralama ve benzeri işler haram kılınmıştır.

HİKÂYE

Kasım’ın oğlu Abdullah anlatıyor:
Babam Kasım Cuma günü eve geldi. Evde bir aktar (güzel kokular, iğne iplik vesaire satan adam) vardı. Ev halkı ondan alışveriş yapıyordu. Babam evden çıktı. Mescide vardığında, imam namazdan çıkmıştı. Eve geldiğinde, evdekilere alışverişi bozdurdu

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..