Kız çocuğuna akika kurbanı niçin bir adet kesilir?

Erkek çocuğuna iki tane akika kesilirken kız çocuğuna neden bir akika kurbanı kesiliyor?ız çocuğuna bir akika kesilmesinin sebebi nedir?

Akika:islami adı "Nesike" dir.Doğan çocuğun başı tıraş edilerek yedinci günü kesilen kurbandır.Doğan çocuğun başındaki ana tüyü demek olan akika,o kurbana isim olmuştur.

Cahiliyye Arapları,kız çocuğu istemedikleri hatta bazıları kız çovcuklarını diri diri toprağa gömdükleri için akikayı erkek çocuklarına yaparlar ve çocuğun baş tüylerini traş edip akikanın kanını çocuğun başına sürerlerdi.

Peygamber Efendimiz s.a.v. hazretleri,bu cahiliyye adetini, kurban Allah şükür olmak üzere kız çocuğunada kesmekle ve çocuğun başına kan sürmeyi za'feran sürmeye ve tüylerin ağırlığınca tasadduk etmeye tebdil ettiler,akika kelimesine de ukuk manasını hatıra getiriici olmasından dolayı nesik'e değiştirdiler.

Üç imam (Hanefi,şafii,hanbeli imamaları)Çocuk erkek olursa erkeğin mirası ve şehadeti (şahitliği) iki kat olduğu gibi onun akikasınında iki koyun olduğuna kaildirler.Ancak İmamı Malikin kavlince erkek çocuğuna dahi akika kız çocuğunda olduğu gibi bir koyundur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..