Zilhicce ayı girince Bayrama kadar traş olmak ve tırnak kesmek harammı?

Zilhicce ayı girdikten sonra tıraş olmak ve tırnak kesmek harammıdır?Zilhicceden bayrama kadar tırnak kesmek ve traş olmak caiz mi?Hacda olmayanlar bayrama kadar tıraş olması ve tırnak kesmesi caiz mi?

Zilhicce'nin ilk on gününde tırnak kesmek ve tıraş olmak hususunda "sünneti geciktirmek vacip değildir".denilmiştir.Müslimin sahihinde şu Hadisi şerif varit olmuştur.

"Zilhicce'nin 10 günü girerde biriniz kurban kesmek isterse sakın vücudundan kıl almasın (tıraş olmasın)tırnak kesmesin." Bu Hadisi şerif bilittifak tıraş olmamanın ve tırnak kesmemenin mendüp olduğu manasına yorumlanmıştır da vacip manasına yorumlanmamıştır.Binaen aleyh "geciktirmek vacip değildir" sözünün manası anlaşılmıştır.Ancak vacip değildir demek müstehap olmasına zıt ve muhalif değildir.

Şu halde müstehap olur.Ancak mübah olan temizliği geciktirme zamanı geçerse o zaman kesmemek müstehap olmaz.Mübah olan geciktirmenin sonu kırk gündür.Kırk günden sonra mübah olmaz.Kınye'de "Efdal olan her hafta tırnaklarını kesmek,bıyıklarını almak,kasık tıraşı olmak ve yıkanarak bedeni temizlemektir.Bunu yapamazsa her 15 günde bir yapmaktır.Kırk günden sonraya bırakmakta bir özür yoktur.Tehdid ve azaba müstehak olur. Birincisi efdal,iincisi orta,üçüncüsü ise en uzak mühlettir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..