Borçlu iken kurban kesmek ve Dövme...

merhaba
birinci sorum simdiki oturdugum evi satin aldim ama toplu para vermedim her yil biraz biraz ödüyorum ve evin icine mobilya aldigim icin onada biraz borcum kaldi. birde kredi ile alinmis araba var. sizce bana kurban kesmek düsermi?
ikinci sorum esimin 80 gramdan fazla altini var ama esim eline dövme yaptirdigi icin boy abdesti kabul oluyormu diye tereddütüm var.
sizce esimin dövme ile kurban kesmesi dogru olur mu?
umarim cevap yazarsiniz.saygilar

1-Kurbanda içinde oturulan ev ve içindeki zaruri eşyeları,binek (araba) asli ihtiyaçlardan sayılır.Senelik gelirinizden içinden borcunu çıktıktan sonra yiyecek,giyecek,yakacak gibi asli ihtiyaçlardan fazla olarak 80 gram altın veya bu değerde para kalıyorsa size kurban vacip olur.Kurbanda zekatta olduğu gibi malın üreyici olması veya üzerinden bir sene geçme şartı yoktur.Bayram günlerinden birinde elinize nisap miktarı para geçmiş olsa kurban kesmek vacip olur.Eğer elinize borç çıktıktan sonra nisap miktarı kalmıyor ise,kurban kesmek size vacip olmaz.

2- Eğer eşinizin 80 gram altını varsa ona kurban kesmek vaciptir.Boy abdestinin geçerli olması için suyun deriye temas etmesi şarttır ki,bu da vücutta dövme varken mümkün değildir.Bu durumu düzeltmenin çaresine bakmalıdır.Ancak boy abdestinin olması üzerindeki vacip olan kurbanı düşürmez.Yinede kurbanı kesmesi gerekir.Kaldıki cünüp olan kimsenin eliyle kestiği hayvanın bile eti yenilir.Hal böyle olunca onun adına kesilen kurban elbetteki yenilebilir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..