Namazın kılınış şartları...

Namazın kılınış şartları nelerdir?nmazın tam olması için hangi kurallara uymak gerekir?Namazda uyulması gereken şartlar nelerdir?

Her ibadette olduğu gibi dinin direği olan namaz ibadetinde de uyulması gereken bazı şartlar vardır.Namazın kılınış şartlarına “Namazın içindeki farzlar” da denir.Bu farzlar altıdır.

1. İftitah (başlangıç) Tekbiri: Namaza başlarken “Allahu Ekber” demek.
Namaza, Allah'ın yüceliğini bildiren bir kelime ile başlamak namazın şartlarındandır. Buna iftitah (başlangıç) tekbiri denir. Niyetin hemen arkasından elleri kaldırırken "Allahû Ekber" diyerek yapılır.

2. Kıyam: Ayakta Durmak (Kıyam)
Bir özrü olmayan mükellefin farz ve vacip olan namazları ayakta kılması da farzdır. Nafile namazları ise ayakta kılmak şart değildir, oturarak da kılabilir.

3. Kıraat: Kur'ân Okumak
Farz namazların ilk iki rekatında Kur'ân-ı Kerîm'den bir parça okumak da farzdır. Dolayısı ile bu farzın yerine gelmesine yetecek kadar Kur'ân âyetini ezbere bilmek de farz olmuş olur. Bu farz, Kur'ân'ın herhanhi bir yerinden, üç kısa âyet kadar okumakla yerine gelmiş olur.

4.Rukû: Eğilmek
"Rukû" eğilmek demektir. Namazların her rekatında en az eller dizlere ulaşacak kadar eğilmek farzdır. Rukû, mükemmel şekliyle baş ile göğüs yere paralel oluncaya kadar eğilmekle olur. Yalnız bu, erkek içindir. Kadın ise sadece elleri dizlerine ulaşacak kadar egilir.

5. Secde: Namazda alnı yere koymak
Secde, Allah'ın yüceliğini kabul ederek, alnı yere koymaktır. Secdenin tam ve mükemmel olması için alın, burnun ucu, ellerin içleri ve ayak parmaklarının uçları yere değmelidir.

6. Kaidei ahire: Son Oturuş
Kıldığı namaza göre son rekatın bitiminde "ettahiyyatü" okuyacak kadar oturmak da farzdır

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..