Zararlı hayvanları öldürmek günah mıdır?

Zararlı olan hayvanları öldürmek caiz midir?Hayvan öldürmek günah mıdır?hangi hayvanlar öldürülebilir?

İnsanlara zarar verse bile hiç bir hayvana eza vermek veya dövmek caiz değildir.Ancak insanlara zarar veren bir hayvanı,hangi hayvan olursa eza etmeden keskin bir bıçakla kesmek caizdir. Çünkü bir hayvanı yemek için kesilmesinin caiz olduğuna göre zararından dolayı da kesilmesi caiz olur.

Bir kimsenin iş göremez hale gelmiş at ve merkebini de ondan kurtulmak için kesmesinde beis yoktur.

Bir kimsenin gelip geçene saldıran köpeği olsa mahalle sakinleri o köpeği öldürebilir.Eğer adam köpeğini evinde muhafaza eder ve kimseye zarar verdirmezse köpeğe ihtiyacı olmasa bile komşuları mani olamaz.Başı boş sokağa salarsa o zaman mani olurlar.

köylerde tavuk,hindi,koyun ,keçi,sığır ve at gibi hayvanları evinde tutmakta böyledir.Yani evinde bakarsa mani olunmaz,sokağa başı boş salınırsa mani olunur.

Bit ve pire her halükarda öldürülebilir.Arı,sinek ve diğer haşarat (yılan akrep vs.)zararları olmasa bile öldürmek mübahtr.Lakin zararsız olduklarında öldürülmemesi mubahtır.

İpek böceği yetiştirmekte ve koza olduktan sonra içindeki böcekler ölsün diye güneşte bekletmekte bir beis yoktur.Çünkü bunda insanlar için menfeat vardır.Hayvanları yakmak suretiyle öldürmek tahrimen mekruhtur.(FetevatılHindiye c.5 s.360-361)

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..