Aşure ayının 9.günü ne zaman?

Aşure orucu hangi gün tutulacak?Aşure ayının dokuzu ne zaman?Muharremin 9. günü hangi gün?

Aşure ayının 9. günü 12 KASIM SALI günü yani yarındır.Çarşamba günü de muharrem ayının 10. günü dolayısıyla aşure günüdür.Oruç tutulması tavsiye edilen gün 10. günü (aşure)dür,ancak aşure günü tek gün olarak oruç tutmak mekruh olduğundan Peygamberimiz (s.a.v.) Aşure gününü Muharremin 9.günü veya 11. günü ile beraber tutulması tavsiye etmiştir.Bu günlere ait sahur,imsak ve iftar saatlerini aşağıdaki adresimizden öğrenebilirsiniz.


http://imsak.ezan.net adresine ziyaret edip vakitleri öğrebnebilirsiniz.

http://imsak.ezan.net/istanbul-imsak-saati.html
Aşure günü Muharrem ayının 10. günüdür.ramazanı şerif orucu farz kılınmadan önce aşure orucu farz idi.Ondan sonra ramazan orucu farz kılındı.Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Aşure orucu Peygamber (s.a.v.)Efendimizin hiç terk etmediği sünneti oldu.Fıkıh kitaplarında tavsiye edilen bütün oruçlar nafile diye zikredilirken,Aşure gününün orucu "sünnet oruç" diye adlandırılmıştır.Buda Aşure orucunun kuvvetine işarettir.Bu oruç hakkında Peygamber (s.a.v.)efendimiz şöyle buyurmuşlardır.

"Aşurenin faziletine kavuşmaya çalışınız,çünkü o, Allahü Tealanın günler arasında Aşure mübarek bir gündür.O günde oruç tutana Allah nezdinde bulunan Meleklerin,Şehitlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir."(şiratül-islam şerhi)

Ensar'dan Muavviz kızı Rubeyyi rivayet etmiştir:

"Aşure gününün kuşluk vaktinde ensar köylerine şöyle haber göndermiştir: "Kim oruçlu olarak sabahladıysa orucunu tamamlasın.Kim de oruç tutmadıysa günün geri kalan kısmında hürmeten oruçlu gibi tamamlasın." Biz oruç tutar,çocuklarımıza da tuttururduk.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)Aşure günü orucunu tavsiye buyurmuş,ancak bu günde Yahudilerin orucu olduğundan onlardan ayrılmak,benzememek için 9.'uncu veya 11.'ci günleriyle birlikte tutulmasını tavsiye buyurmuştur.(imamı gazali mukaşefetül-kulup tercümesi sh.699)

"Aşure günü vahşi hayvanlar bile yemez " demişlerdir.

Bazı rivayetlerde bildirildiğine göre;avcı eline bir geyik,Rasülüllah (s.a.v.)'den yavrularını emzirip gelmek için şefaat istedi.Efendimiz(s.a.v.)avcıya bu hususu teklif edince,avcı geyiğin akşamdan evvel gelmesini istedi.Geyik: "Bugün aşure, biz bugüne hürmeten gündüz yavrularımızı emzirmeyiz." dedi.Bunun üzerine avcı bu geyiği atı şerifinize hediye ettim.Dilediğinizi yapın dedi Efendimizde geyiği salıverdi.

Peygamber Efendimiz aşure günü orucuna dair:
"Arefe günü oruç tutanın gelecek sene ile geçmiş senenin günahları bağışlanır.Aşure günü oruç tutanın ise,bir senelik günahı bağışlanır."(tergıp c.2 sh 466)

İbni Abbas'ın rivayet ettiği bir hadisi şerif'de "Muharrem ayının 10.günü oruç tutana 10 melek,10 bin şehid,10 bin hac ve ömre sevabı verilir."

"Aşure günü bir yetimin başını okşayana,yetimin başındaki kıllar sayısınca sevap verilir."

"Kim akrabaları ile ilişkisini kesmiş iken Aşure günü onları ziyaret ederse Allah'ü Teala ona Zekeriyye (A.S.) ve İsa (A.S)'ın nasibini verir.Ve orta parmakla şehadet parmağının yakınlığı gibi cennette o iki Peygambere Aleyhimüsselam komşu eder."(şir'atül-islam şerhi)

Aşure günü ilim meclislerine gitmek hakkında da Peygamber Efendimiz:
"Kimki Aşure günü Allah'ı zikreden bir topluluğa gider,onlarla beraber bir saat bulunursa,Onu cennete koymak Allah üzerine vacip olur." buyurmuştur.

"Kim aşure günü bir yetimin başını meshederse (okşarsa)Cenabı Hak o yetimin başındaki saçının her teli için cennette yüksek dereceler verir



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..