Aşure Ayın 10'nundan sonra mı pişirilir?

aşure mutlaka muharrem ayının 10 unda mı yapılmalıdır.yoksa muharrem ayı girdiği gibi 10 unu beklemeden yapılabilir mi?10 unu beklemeden yapılırsa bidat yapmış olur muyuz?

Aşure 10 gün demektir ve Muharrem ayının 10.günü kastedilir.Bu gün bir çok ulvi hadiseler meydana gelmiştir ki,bunlardan biri Nuh A.S ın gemisinin tufandan kurtulup karaya oturduğu gündür.Bu günde Nuh A.S. gemide kalan son erzakları bir araya getirip Aşure dediğimiz yemeği pişirmiştir.Aşure asırlardır pişirilegelen geleneksel bir yemektir.Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün oruç tutmak ve 10.gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.Bunu yerine getirenlerin Hz. Hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümid edilir.

Aşure pişirmenin fazileti Muharrem ayının onu olan Aşure günü pişirmek ve bugünde konu komşuya ,fakir fukaraya dağıtarak onları bir nevi doyurmaktadır.Ancak bu gün pişiremeyenler 10'nundan sonraki günlerde bu adeti yerine getirebilirler.Aşure aşı senenin diğer günlerinde de pişirilebileceği gibi özellikle Muharrem ayında 10.günü veya daha sonra pişirmek uygun olur.10.gününden önce pişirmekte bidat olmaz.Zira Aşure neticede geleneksel bir yemek çeşididir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..