İslamda Elbise ve Giyinme Adabı..

Dinde elbise ve giyinme adabı nasıldır?Dinen hangi kıyafetleri giymek sakıncalıdır?Dinin öngördüğü giyinme şekli nedir?

Soğuk ve sıcağı defedip avret yerini örtecek kadar giymek farzdır.Giyilen şeyin pamuk,keten veya yün olması evladır.Nitekim sünnet olan budur.Elbisenin beyaz veya siyah olması da müstehaptır.

Peygamberimiz Efendimiz,Mekke'ye girdiğinde başında siyah sarık vardı.Yeşil giymekte sünnettir.

Allahın niğmetlerini izhar(göstermek)için iyi elbise giymek müstehaptır. Bayramlarda,Cuma günleride ve toplantılarda süs için kıymetli ve güzel elbiseler giymek mubahtır.Her zaman böyle çok iyi şeyler giymemelidir.Gurur ve Kibre sebep olur,fakirleri kızdırıp gücendirir.Kibirlenmek ve insanlara övünmek için güzel elbise giymek,marka göstermek tahrimen mekruhtur.Kibirlenmediği zaman güzel elbise giymek mubahtır.Bunun tefsiri;Güzel elbise giydiği zaman giymeden önceki hali üzerine olmaktır.Kürk mutat giyeceklerdendir.

Giyim ve kuşamda kişiye uygun olan,akran (yaşıt)ve emsaline uygun giymektir.Çok kıymetli veya çok eski elbise giymek uygun olmaz.Kibirlenmemek şartıyla ara sıra güzel ve kıymetli elbise giymekte beis yoktur.İmamı Azam Hz.leri kıymetli elbise giyerdi.

Fasık ve Facirlerin giydikleri elbiseleri giymek bizzat elbisenin kendisi şer'an mahzurlu olmasa bile mekruh olur.Lakin aynı elbiseyi bütün insanlar giymeye başlarsa,insanların adet ve şiarı olursa giyilmesinde şer'i bir mahzur da yoksa mekruh olmaz.

İslami bir elbise şekli yoktur.Çünkü Rasülüllah (s.a.v.) bir elbise modeli şeklinde durmamıştır.Ancak bazı elbiselerin giyilmesi,o elbisedeki hususiyetler sebebiyle yasaklanmıştır.Bu hususiyetler;

1-Kafirlerin özel elbiseleri yani Kafirler için şiar ve sembol olan elbiseler,
2-Kibir ve gösteriş için gyilen elbise,
3-Erkekler için ipek elbise,
4-Erkeklerin kadın elbisesi,Kadınların erkek elbisesi giymesi,
5-Kadınların vücutlarını vasfedecek şekilde dar elbise giymeleri ve altını gösterecek şeffaf elbise giymeleri de caiz değildir.

Bir de kadın,dışarı çıkarken cilbab denilen dış elbise giyer.Bu dış elbiseye Nur suresi 60 ve Ahzao suresi
59.Ayetlerde işaret olunmuştur.

Erkeklerin fes hariç sarı ve kırmızı renkli elbise giymeleri de tenzihen mekruhtur.Ancak Tuhfe isimli kitapta haram olduğu söylendi.O zaman tahrimen mekruh olur.(Reddül-Muhtar c.6 s. 351-358 Hediyyetül alaiye s. 295nHulasatül-ecvibe c.2 s.263)

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..