İdrar sıçrantısı

Slm hocam tsk personeli yim dağda görevdeyim ufak su dökmeye giderken çok az biraz kaçırdım bu hususla ilgili bir bilgilendirme yaparsanız sevinirim saygılar.

İnsanın bevli (idrarı)necasettir.Bu necaset bulaştığı miktara göre namaza manidir.

Eğer vücuttan çıkan necaset,çıktığı yere bulaşmamış ise, Su veya toprak veya benzeri ile,Taharet sünnettir.

Eğer necaset çıktığı yere dirhem miktarı bulaşmış ise,onu temizleyene kadar taharet vacip tir.
Eğer necaset dirhem miktarından daha fazla bulaşmış ise,onu temizleyinceye kadar taharet yapmak farz dır. farz dır.

Namaz için necasetin giderilmesi:

Necasetin kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine engel olan miktar değişir. Şöyle ki:

Galiz (ağır)necaset tabir edilen ağır pislik, kuru (katı) bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine engel olur.İnsan vücudundan çıkan ve abdest veya gusül almayı gerektiren her şey: İdrar, kazurat, meni, mezi, vedi, kan, irin, sarı su, ağız dolusu kusmuk, hayız-nifas ve istihaze kanları gibi... Şâfiî ve Hanbelî mezheblerine göre, meni temizdir, bulaştığı yeri necis yapmaz



Eğer yaş (ıslak) bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan necaset, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir.

İnsanların kurumuş olan menileri ise ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da, yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir.

Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.

Şafi mezhebine göre necasetin bir damlası bile yıkanması gerekir.
.


Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..