Dinimizde iyilik ve yardımseverliğin önemi

İslamiyette iyilik ve yardımseverliğin önemi,dinimizde yardımlaşma ve iyiliğin önemi


İyilik yapmak ve yardımsever olmak bir Müslüman’da bulunması gereken güzel hasletlerdendir. İyi bir insan olmanın şartı, başkalarına iyilik yapmayı ve yardımcı olmayı ilke haline getirmekle mümkündür. Fertlerin maddi ve manevi alanda gelişmesi ancak iyilik sayesinde olur.


Cenab-ı Allah ayeti-i kerimelerinde şöyle buyurur: “Hayırlı işlerde birbirinizle yarışınız” (Bakara 148)


“Onlar (inananlar) Allah’a ve ahiret gününe inanır, kötülükten men eder, iyiliklere koşarlar” (Al-i imran 114)


“İyilikte ve fenalıktan kaçınmada birbirinize yardımcı olunuz. Günah işlemek ve aşırılığa düşmekte yardımlaşmayınız” (Maide 2)


İyilik ve yardımseverliği teşvik eden birçok hadis-i şerif de bulunmaktadır. Bir hadiste : “İnsanların en hayırlısı, başkalarına yararlı olandır” buyurulmuştur.


İyilik yapmanın ve yardımsever olmanın, ilk temel şartı, iyi niyet sahibi olmaktır. Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v.) “Ameller niyetlere göredir” buyurmuşlardır. İyi niyetle yapılan her iş, istenilen sonuca ulaşmasa da iyidir. Şahsi çıkarlar ve bencilce amaçlar için yapılan işler ise, ahlaki anlamda iyi sayılmaz. İyilik yapmanın bir çok çeşitleri ve dereceleri vardır. Bu bakımdan her Müslüman iyilik edebilecek imkanlara sahip olduğu müddetçe, maddi ve manevi tüm unsurları seferber ederek bol bol iyilik ve yardım yapmalıdır. Cenab-ı Allah ayet-i kerimesinde: “Sevdiğiniz şeylerden sarf etmedikçe iyiliğe ulaşamazsınız” buyurmuştur. (Al-i imran 92)


İyi ve yardımsever bir insan olmak için mutlaka varlıklı olmak gerekmez. Kiminin gücü, kiminin bilgisi, kiminin de maddi imkanları ve benzeri özellikleri vardır. Bu bakımdan bir insana bir şeyler öğretmek, bir ama’nın kolundan tutarak caddeyi geçirmek gibi özellikler, iyilik ve yardımseverliktir.


Dünya üzerindeki Müslüman kardeşlerimize yapacağımız maddi ve manevi iyilikler, yardımlar her zaman olmalı ve acılar paylaşılmalıdır. Kim ihtiyaç sahibi ise onun ihtiyacı giderilmelidir. İyilikler ve güzellikler paylaşıldıkça artar. Sıkıntı ve üzüntüler de paylaşıldıkça azalır. Onun için birbirimize yardımcı olmak zorundayız.


İslam dini zekat, fitre, sadaka gibi emirlerle iyilik yapmayı ve yardımsever olmayı emretmiştir. Dinimize göre kalıcı bir iyilikte (sadaka-i cariye) bulunan kimselerin amel defterlerinin öldüklerinden sonraki zaman içinde sürekli açık tutulacağı belirtilmiştir. Bundan dolayıdır ki İslam’da vakıf anlayışı gelişmiş, gönüllü dayanışma ve yardımlaşma anlayışı belirgin bir şekilde kendini göstermiştir.


Cenab-ı Allah, cümlemizi ve cümle Ümmeti-i Muhammedi gereği gibi iyilik yapan ve yardımlaşan amel-i salih kullarından eylesin.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..