Kefaret Orucuna sabah niyet edilir mi?

Kefaret Oruca imsaktan sonra dil ile niyet etmek. Ertesi gün için zaten Kalbinde (60 gün kefareti tamamlamak var) her ertesi gün icin aklından yarın kefaretin devamı tutacagım, saati kurup ama imsaka uyanamayan, uyandıktan sonra niyet edilirse geçerli olur mu?

Keffaret oruçlarında geceden niyet etmek şarttır.Geceden maksat akşamdan itibaren imsak kesilinceye kadar olan vakittir.Bu vakitlerde niyet edilmediği taktirde oruç geçerli olmaz.Ancak Keffaret orucu peşpeşe tutulması gerektiğinden oruç tutanın ertesi günde oruç tutacağını bilmesi onu aklından ve kalbinden geçirmesi veya sahura kalkmak için saat kurup yatması da kalben niyetlenmektir ki, bu niyet geçerli olur.

Ancak bir kimse akşamdan aklında yokken sabahleyin kalkıp ben bugün keffaret orucuna başlayım keffaret tutayım diye niyet etse bu niyet ve oruç geçerli olmaz.

Keffaret orucu tutarken en güzeli, akşam orucunu açarken iftar duasını okuyarak açmaktır.Zira böyle olursa hem oruçlu ağzıyla dua etmiş hemde daha akşamdan ertesi günün orucuna niyet etmiş olur ki,imsak kesilinceye kadar herhangi bir maniden niyeti dil ile tekrar edemese bile orucu geçerli olur.


İftar duası:Allahümme leke sumtü ve bike Amentü,ve aleyke tevekkeltü,ve ala rızkıke eftartü,ve savme gadin neveytü.

Anlamı:"Ey Allahım senin için oruç tuttum,sana iman ettim,sana güvendim itimad ettim,senin rızkınla iftar ettim ve yarınki oruca niyet ettim"

Oruç iki Kısımdır.

1_Geceden yani imsak kesilmeden önce niyet icap eden.
2-Geceden yani imsak kesilmeden önce niyet icap etmeyen.

1.Geceden niyet icap eden oruçlar: Ramazanın kazâsı, nâfileden bozulan ve gününe gün tutulan oruç, keffâret oruçları, zamanı belli olmayan nezir oruçları. Bunlarda mutlaka geceden (imsaktan önce)niyet şarttır.


2. Geceden niyet icap etmeyen oruçlar: Ramazan ayında tutulan oruç, zamanı muayyen olan nezir ve nâfile oruçlar. Bunlara geceden niyet şart değildir. Gece niyet yapılabildiği gibi, gündüzün kaba kuşluğa kadar da niyet yapılabilir. Ramazan günlerinde ister mutlak oruca niyet edilsin, isterse nâfileye veya başka bir vâcibe niyet edilsin, oruç ramazan orucu olur.



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..