Kurban ibadetinin toplumsal yararları

Kurban kesmenin toplumsal ve bireysel faydaları.Kurban ibadetinin toplumsal yararları

Kurban kesmek birçok esrarı ihtiva eden faziletli bir ,ibadettir. Kurban Allah rızası için yapılan bir fedakarlık olup,Yüce Rabbimizin verdiği niğmetlere şükür,dünyevi ve uhrevi bela ve musibetlere kalkandır.Nitekim rasülüllah (s.a.v.) Efendimiz bir hadisi şeriflerinde "kim gönül hoşluğu ile Allahtan sevap umarak kurbanını keserse onun için kendisini ateşten koruyan bir kalkan olur."buyurmuşlardır.

Kurban gadab-ı İlahiyi söndürüp rıza-i ilahiye'yi celbeder.Çok kurban kesilen memlekette harb olmaz.Kurban kesecek mal gücü olduğu halde kesmezse muhakkak o kişinin ya kendisinden veya çoluk çocuğundan veya malından mutlaka bir kan akar.Kurban Bayramında umumi af tecelli eder.Kurbanda çoluk çocuk ve fukara için umumi bir menfeat vardır.

Allah rızası için kurban kesen kişi çok büyük ecre nail olur.Zeyd bin Erkam'."dan rivayet olunmuştur ki,Ashabı Kiram Allah Rasülüne "Bu Kurbanların mahiyeti nedir?"diye sordular." babanız Hazreti İbrahimin sünnetidir." diye cevap verdi.Yine sordular" Ya Rasülellah bize bu hususta ne vardır ".Peygamberimizde "Her kıl karşılığında bir hasene vardır." cevabını verdi. Yine sordular "Ey Allahın Rasülü koyunun yünüde öylemidir?"Dediler.Peygamberimizde " Evet yünden her tel karşılığında bir sevap vardır " buyurdular.Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) kıymetli kerîmeleri Hz. Fâtıma-i Zehrâ'ya, "Yâ Fâtıma! Kalk, kurbanının yanına git ve kurban kesilirken şu duâyı oku: (İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi'l âlemîn. Lâ şerîke lehû ve bizâlike ümirtü ve ene evvelü'l müslimîn."

Meâli: "Şüphesiz benim namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm, âlemlerin rabbi olan Allâh içindir. Onun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslüman olanların evveliyim." (Sûre-i En'âm, âyet 162-163)

Muhakkak ki kurbanın yere damlayan ilk kan damlası ile ömründe işlemiş olduğun her günâh mağfiret olunur.

Muhakkak yarın kıyâmet günü kestiğin bu kurbanın kanını ve etini getirip yetmiş kat fazlasıyla, terâzinin sevâplar kefesine koyarlar." buyurdu.
Kurban kesen kişi kazancı ile aldığı ya da yetiştirdiği bir hayvanı sırf Allah’ın emri olduğunu düşünerek ve hiçbir maddî karşılık beklemeksizin kurban eder. Böylece insan Allah’ın emrine boyun eğmekte, kulluk bilincini ortaya koymaktadır.

Arefe günü sabah namazından sonra başlayıp Kurban Bayramı’nın dördüncü gününün ikindi namazının sonuna kadar söylenilen tekbirlerle insanlar, hac görevini yapanlarla aynı sözleri ve duyguları paylaşmış olurlar.

Kurban kesen kişi, Hz. İbrahim ve İsmail arasında geçen o olayı yeniden yaşamaktadır. Böylece kendisinin de Hz. İbrahim ve İsmail gibi Allah’a itaat sınavına hazır olduğunu simgesel bir davranışla göstermektedir.

KURBAN İNSANLAR ARASINDA DAYANIŞMAYI SAĞLAR
Kurban ibadetinin hem bireye, hem de topluma birçok yararı vardır. Bu ibadet bize başkalarını da düşünme ve onlara yardım etme alışkanlığı kazandırır.

Kurban ibadeti, toplumsal bilincin canlanmasına, toplumda dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Özellikle komşular arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesini sağlar.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..