Cünüp iken Gusül yerine Teyemmüm alınır mı?

benim bir sorum var:ben normal olarak bazen cünup oluyorum evliyim.fakat bazı hastalıklarım varki örneğin sinüzit gibi.bu durumda gusül abdesti alamıyorum.ancak namazımıda teyemmüm edip kılmak istiyorum.acaba bu durumda teyemüm geçerli olurmu?yani çok ağır sinüzit hastası değilim ama bazen banyo yapınca hemen hastalanıyorum.teyemmüm yapsam kabul olurmu?

Sinüzüt olmak gusül abdesti yerine teyemmüm abdesti almak için ciddi bir özür sayılmaz.Cünüplük halindençıkmak için suyla gusül farzdır. Teyemmüm abdestine suyun bulunamaması veya kullanılamaması durumunda ruhsat verilmiştir..

Suyun kullanılamaması ise;gusül abdesti aldığında hastalığın iyice şiddetlenip telef olacağı durumu söz konusu olursa teyemmüm caizdir.



Siz hastalığınızın ağır olmadığını söylüyorsunuz.Ayrıca gusül aldıktan sonra hastalığın artmasını önleyici bazı tedbirler (saçınızı kurutmak veya ilaç gibi tıbbi tedbir )alabilirsiniz.

Buna rağmen hastalığın artmasına sebep oluyorsa dinimizde zorlama yoktur.Suyla yıkanması mümkün olmadığı durumda teyemmüm caizdir.

Su olduğu halde onu kullanamayan kimsenin hükmü, su bulamayan kimsenin hükmü gibidir." (Mecmû'u Fetâvâ İbn-i Baz; c: 10, s: 199-200)


Ancak bunu her gusülde benim hastalığım var diye şartlanıp teyemmüm yapılmaz.Hastalığın belirgin ve şiddetli olduğu durumda teyemmüm şiddetli olmadığı zamanlarda suyla yıkamak gerekir.





Sinüzit hastaları genelde gusülde burnuna su çekerken zorlanırlar.Suyu genzine ulaştıramazlar ki,bu durum özür olduğundan burnuna çekebilidiği kadar su çekmesi yeterli olur.Genize ulaştırması şart değildir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..