Bankadaki Paraya fitre ve zekat verilirmi?

bankada benim 23 bin tl param var normal fitre ve zekatımı verdim aklıma takıldı bankadaki parayada fitre ve zekat verilcekmi acaba?

Evet 80 gram altın veya bu değerde parası olan veya bu değerde ticaret malı bulunan herkes şer'an zengindir ve Zekat Farzdır.

ancak kişi zekatını hesaplarken sadece elinde bulunan parasını değil,bütün mal varlığının tamamının üzerinden hesap yapması gerekir.

Örneğin bir kimsenin 80 gr altını olsa aynı zamanda bankada bir mktar parası bulunsa veya ticaret malı bulunsa sadece altınlarını hesaplayıp veya sadece parasını hesaplayıp onların zekatını verse olmaz.Yapması gereken Elindeki altını,bankadaki parasını versa ticaret malının tamamını bir araya toplayıp hesaplar Ve zekatını bu şekilde verir.Farz olan zekat ancak bu yerine gelmiş olur.

Fitre için zekat kadar teferruatlı bir hesap gerekmez.Yani malın altının veya paranın miktarı 80 gr ma ulaşıyorsa fitre vacip olur.ve verilecek miktar bellidir.Mal varlığının çokluğu fitre miktarını artırmaz.

Fitreyi verdi iseniz tekrar vermeye gerek yok ancak zekatını verdiğinin miktar ile bankadaki paranızı beraberce hesaplayıp zekat miktarını tekrar tesbit etmelisiniz.Tesbit ettiğiniz zekat miktarından önceki hesabınıza göre dağıttığınız miktarı düşüp kalan zekatı da fakir fukaraya infak etmeniz farzdır.

Zira bir kimse malının zekatını bir dirhem bile eksik vermiş olsa zekatını hiç vermemiş gibi malında haram kalır.Bunun içindirki zekatı tam olarak hesaplamalı veya bir miktar fazlasıyla verilmesi gerekir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..