Taşıyıcı Annelik Hangi Ülkelerde Yasal Olarak Uygulanıyor?

Taşıyıcı Annelik hangi ülkelerde yasal?Taşıyıcı Annelik Dünyada hangi ülkelerde yapılabiliyor?

Dini açıcadan haram olan taşıyıcı annelik bazı dünya ülkelerinde yasal olarak uygulanmasına rağmen Türkiyede kanunen yasak durumdadır.Ama buna rağmen Türkiyede de bu yasak delinerek yapılan kliniklerde mevcuttur.Özellikle kıbrıs tarafındaki kliniklerde uygulama ne yazıkki mevcuttur.

Dünyada bu sistem 20 yıl önce tartışıp, bu konudaki kurallarını koydu. Türkiye de bu uygulama şu anda yasak fakat yasaklar deliniyor. Taşıyıcı anneler, rahmi olmayan kadınları bebek sahibi yapıyor..

Taşıyıcı annelik tıbbi anlamda aslında yumurta naklidir. Anne olmak isteyen kişinin kendine ait olan yumurtalarını ve bir baba adayının kendine ait olan spremlerini laboratuvar ortamında birleştirip, doğurması istenen kadına nakledilmesiyle oluşur. Cinsel ilişki ile taşıyıcı annelik olmaz.

Kıbrıs taki yasada hem yapılabilir, hem de yapılamaz gibi ifadeler var. Sağlık Bakanı ise, ‘Lütfen yapmayın şeklinde bir ifade kullanıyor. O yüzden biz Kıbrıs ta uygulamıyoruz diye açıklama yapılıyor. Ama bu uygulama Belçika, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika daki birçok ülkede serbest.

* Bu uygulamayla doğan bebek, taşıyıcı anneden herhangi bir özellik alır mı?

Sadece, onun vücudundaki besinleri ve oksijeni kullanır. Temel besin maddelerini anneden alır ve aynı zamanda annenin içinde bulunduğu bazı psikolojik travmalardan etkilendiği de söylenir. Annenin şiddet ve üzüntü ortamında olmasının, doğacak çocuğu olumsuz etkileyeceğine dair yayınlar var. Annenin AIDS, hepatit ve rubella gibi bazı viral hastalıkları da çocuğa geçer. Bu nedenle, taşıyıcı annenin sağlığının çok iyi kontrol edilmesi gerekmektedir.
* Doğan çocuk tıbben taşıyıcı annenin midir, yoksa yumurtayı veren annenin mi?

Tıbbi annelik kavramına göre; doğuranın olmalıdır. Taşıyıcı anneliğin amacı; rahmi olmayan kadının başkasının rahmini kullanarak çocuk sahibi olmasıdır. Bunun tek yolu, daha önce doğum yapmış sağlıklı bir kadının rahmini kullanmaktır. İlerde suni rahim yapılırsa, kimse başkasından bu tip bir talepte bulunmak zorunda kalmayacak.

Taşıyıcı anneliğe genelde eleştirel gözle bakılıyor ama bence bu uygulama aslında genç yaşta kanser ya da tüberküloz olup rahmini kaybeden kadınlar için çok büyük bir umuttur.
Ücret Alanlar Var

* Dünyada bu uygulamanın yasal olduğu ülkelerde, taşıyıcı anneye belli bir para ödeniyor mu?

Amerika nın bazı eyaletlerinde ticaret olarak yapılması yasak. Louisiana, Washington ve Kentucky de ticari olursa yasak, olmazsa serbest. Fransa, Yunanistan, Danimarka ve Hollanda da ticari yapılması yasak. İngiltere de ise taşıyıcı anneliği düzenleyen yasanın 23. maddesi, taşıyan kadına ücret ödenmesini uygun görmüş. Buna ‘rehin ücreti deniyor. Kadın dokuz ay gebe olduğu için bazı ekstra masraflarla karşılaşıyor. En basiti iştahı artıyor ve daha çok yemek yiyor. Daha iyi beslenmesi gerekiyor. Sadece bu tür giderleri karşılamak için ona ücret ödenmesi sakıncalı değil.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..