Fotoğraf Çekmek veya Çektirmek Günah mı?

Fotğraf çekmek caiz mi*fotoğraf çektirmenin hükmü nedir?Fotoğraf çekmenin veya çektirmenin dinen sakıncası varmıdır?

Fotoğraf çekmek veya çektirmek resim ve heykel yapmak ile aynı kefeye koyarak caiz değildir denemez.Zira fotoğraf var olan varlığı bire bir yansıtmaktan ibarettir.Rasülüllah (s.a.v.)efendimiz zamanında fotoğraf olmadığından fotoğraf hakkında ne hadislerde nede alimlerden günümüze geliş net bir bilgi yoktur.

İslam dininin resim yapmak ve heykel yapmak hususundaki tavrı nettir. Hz. Aişe Validemiz (r.a) buyuruyor ki: “Resulullah sallallahu aleyhi ve selem bir seferden dönmüştü, ben de dolabı, üzerinde resimler buluna bir örtü ile örtmüştüm. Örtüyü görünce rengi değişti ve dedi ki, “Ayşe! kıyamet günü Allah’ın huzurunda en şiddetli azap görecek olanlar Allah’ın yaratmasında müşabih olanlar (yani Allah’ın yaratması gibi yaratmaya kalkışanlardır.) Bunun üzerine onu kestik, bir veya iki tane yastık yaptık.” (Buharî, Libas 91)

Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayet olunuyor. Resulullah’ın (s.a.v) şöyle dediğini işittim: Allah Tealâ buyurdu ki:

“Benim yarattığım gibi yaratmaya kalkışandan daha zalimi var mıdır? Bir zerreyi yaratsınlar, bir buğdayı yaratsınlar, bir arpayı yaratsınlar bakalım…” (Buharî, Tevhid 56)

Hadisi şeriflerde çirkin görülerek reddedilen ve şidetli cezaya sebep olacağı bildirilen davaranış Allah’ın yaratması gibi yaratmaya kalkışmaktır. Resim ve heykel yapanlarda böyle bir iddianın varlığı gözlenmektedir. Bir ressamın resmini çizdiği varlığı aynen kopya etmesi başarı sayılmamakta, kendisinden bir şey katması ve bir yaratıcılık göstermesi istenmektedir.

Böylece bazı yönleriyle Allah’ın yarattığından farklı yeni bir karakter, yeni bir görünüş ortaya konduğu söylenir.

Yaratıcılık hususunda adeta Allah ile yarışa girilmiş olur ki, bu her şeyini Allah’a borçlu olan bir insan açısından çirkin bir davranıştır. Bu sebeple hadiste ifade edilen tehdit hak edilmiş olur. “Benim yarattığım gibi yaratmaya kalkışandan daha zalimi var mıdır?” “Bir zerre yaratsınlar bir buğdayı yaratsınlar bir arpayı yaratsınlar bakalım…”

Ressamların bu tutum ve davranışları, kıyamet günü “yarattıklarınıza can verin bakalım” şeklindeki tehdide tabi tutulmalarına yol açacaktır.

Fotoğraf, mercekler yardımıyla karşısında bulunan canlı ve cansızların şekillerinin film üzerinde tertibinden ibarettir. Bu film kağıt üzerine geçirilirse fotoğraf adını alır. Bir kısım işlemlerden sonra ekrana ve perdeye aktarılırsa buna film ya da video filmi denir.

Filmi çekilen canlılarda film çekenin meydana getirdiği bir yaratıcılıktan bahsedilemez. Film çeken kişi karşısında bulunan canlı ve cansızları en uygun biçimde filme aldığı ölçüde başarılı sayılır.

Filmde ortaya çıkan şekil, aynada ortaya çıkan şekilden farklı değildir. Namaz kılanın başı üstünde kendisinde yakın olmasa da sağ veya sol hizasındaki duvar veya tavan üzerine yapılmış yahut asılmış canlılara ait resim veya heykelin bulunması mekruh sayıldığı halde (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, İstanbul 1992, s. 229) namaz kılanın ya da diğer canlıların şeklini gösteren aynanın namaz kılınan yerde bulunması mekruh sayılmamıştır. Çünkü ayna oradaki mevcut şekli aynen göstermektedir.

Ayrıca insanlar, resim ve heykele saygı gösterip karşısında saygı duruşu yapıp zaman zaman taptıkları halde bu davranışları film ve fotoğrafa karşı göstermemişlerdir.

Fotoğraf çekenler fotağrafını çektikleri varlıklara yeni karakterler ve yeni çizgiler ekleyerek yaratıcılık iddiasında bulunmadıklarından hadis-i şeriflerde geçen tehditleri de hak etmezler. Bütün bu sebeplerden dolayı film çekmek ve çektirmek hadislerin yasakladığı tasvir kapsamında değildir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..