Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in Veda Haccı

Hz.muhammed (s.a.v.)Efendimizin Veda haccı nasıl olmuştur?Peygamber (s.a.v.)Efendimiz Veda haccını nasıl ifa etmişlerdir?Veda haccında Peygamber (s.a.v)Efendimiz Neler yapmıştır?

Hicretin onuncu yılının Zilkade ayında Hz. Peygamberimiz (s.a.s.) hac için hazırlanmaya başladı. Bunu Müslümanlara da duyurarak hazırlanmalarını istedi. Onunla birlikte haccetmek isteyenler Medine’de toplandılar.
Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendmiz 26 Zilkade 10/ 22 Şubat 632 Cumartesi günü, yanında hanımları ve kızı Fatıma da olduğu halde, muhacirler, Ensardan ve diğer Arap kabilelerinden oluşan Müslümanlarla birlikte Medine’den hareket etti. Yanına kurbanlık yüz deve aldı. Zülhuleyfe adlı yere vardığında öğle namazını seferi olarak iki rekat kıldı ve aynı gün burada ihrama girdi. Öğleyi Medine’de, ikindiyi Zülhuleyfe’de kıldığı da söylenir.
Hz. Peygamber (s.a.s.)Efendimiz, 4 Zilhicce Pazar (Vakıdi’ye göre Salı, Makrizi’ye göre Pazartesi) günü kuşluk vakti Kasva adlı devesinin üzerinde olduğu halde Mekke’ye ulaştı; Kabe’yi tavaf edip iki rekat namaz kıldıve Safa ile Merve arasında sa’y etti.
Veda Haccı süresince Mekke’nin Ebtah mevkiinde kendisi için kurulan çadırda konakladı. Perşembe gününe kadar Mekke’de kaldı. Aynı gün (Terviye) Mina’ya hareket etti. Öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını orada kıldı. Geceyi de burada geçirdi. Ertesi sabah, namazı kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar burada kaldı.
Arafat’taki Nemire Mevkii’nde çadır kurulmasını emretti. Sonra Mina’dan hareket edip Müzdelife’den geçerek, Cuma günü Arafat’ta hazırlanan çadıra varıp konakladı. Zeval vaktinden sonra çadırından çıkıp devesine binerek Arafat vadisinin ortasına geldi. Urane vadisinde meşhur Veda Hutbesi’ni okudu. Bir ezan okutarak ayrı ayrı ikametle öğle ile ikindiyi birlikte kıldıktan (cem’i takdim) sonra devesinin üzerinde Arafat’a çıktı. Kıbleye dönüp akşama kadar dua ile meşgul oldu.
Arafat’ta iken kendisinin ilahi tebliğ görevinin tamamlandığını belirten şu ayet-i kerime nazil oldu: “Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’a razı oldum.” (Maide, 5/3) Hz. Peygamber (s.a.s.)Efendimiz güneş battıktan sonra devesine binerek Arafat’tan ayrıldı ve Müzdelife’ye geldi.
Yatsı vaktinde akşam namazıyla birlikte yatsı namazını birleştirerek (cem’i te’hir), akşamı üç, yatsıyı da iki rekat olarak, aynı şekilde tek ezan ve her namaz için ayrı ikametle kıldırdı.
Geceyi Müzdelife’de geçirdi. Ertesi sabah, yani Cumartesi (bayramın birinci) günü sabah namazını Müzdelife’de kıldıktan sonra Meş’ar-i Haram’a geldi. Cemre-i Akabe’de ufak taşlardan yedi tane attıktan sonra Mina’ya gitti. Burada yine deve üstünde bir konuşma yaptı. Burada kurbanlık olarak hazırladığı yüz deveden altmış üçünü, ömrünün her yılı için bir deve hesabıyla bizzat kendisi kurban olarak kesti. Diğer develeri de Hz. Ali kesti.
Kurban etinden bir parça yiyen Peygamberimiz (s.a.s.)Efendimiz, geri kalanını Müslümanlara dağıttı. Daha sonra tıraş olup ihramdan çıktı. Sonra Kabe’ye gidip tavaf yaptı ve öğle namazını kıldı. Tekrar Mina’ya dönerek bayram günlerini burada geçirdi ve bu günlerde diğer taşlama görevlerini de yerine getirdi.
Bayramın ikinci günü Mina’da Müslümanlara üçüncü konuşmasını yaptı. Bayramın beşinci günü Mina’dan tekrar Mekke’ye gelip veda tavafını yaptıktan sonra Medine’ye döndü .
Peygamber (s.a.v)Efendimizin Veda hutbesine aşağıdaki linkimizden ulaşabilirsiniz:
http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-2057.html

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..