Namazın Hangi Oturuşlarında Salli - Barik Okunur?

Ben beş vakit namazını kılan birisiyim ancak namazlarda hangi vakitin sünnetinde farzında sadece tahiyat yada tahiyat salli barik okunur yada Rabbena sadece hangi vakitte okunur hep karıştırıyorum bu nedenle tüm namazlarda tahiyat , salli barik ve Rabbena yı okuyorum sakıncası olurmu ?

Namaz kıldığımız kadar bu namazın noksansız olması için namazı nasıl kıldığımız ve ne okuduğumuzda önemlidir. örneğin 4 rekatlı bir farz namazda ilk oturuşta sadece ettehıyyatü okuyup 3.rekate kalkmamız gerekirken salli -barik okuyupta kalkarsak farz olan selam geciktirildiği için namazın sonunda sehiv secdesi yapmak icap eder.Sehiv secdesi yapılmazsada kılınan namaz eksik ve noksan olur.Namazların oturuşlarında okumamız gerekenleri size pratik ve anlaşılır bir şekilde izah etmeye çalışalım.İnşallah faydalı oluruz.

Günde kıldığımız beş vakit namaz, farz ve sünnet olmak üzere rekatlara ayrıldığı gibi iki ve dört rekat olarak da ikiye ayrılır.

İki rekatlık olan farz (sabah namazı)ve sünnet namazlarda oturduğumuzda "Ettehıyyatü- salli-barik ve Rabbena "duaları hepsi okunup selam verilir.

Öğle,ikindi,yatsı ve akşam gibi üç ve dört rekatlı namazların ilk oturuşunda sadece "Ettehıyyatü" okunup üçüncü rekata kalkılır ve son oturuşta "ettehıyyatü-salli-barik-Rabbena "hepsi okunup selam verilir.

İkindi ve yatsı namazının dört rekatlı sünnetinin ilk oturuşlrında "ettehıyyatü'den sonra salli-barik "okunup Rabbena okunmadan üçüncü rekata kalkılır.Son oturuşta yine tehıyyat-salli-barik ve Rabbena dualarıda okunarak selam verilir.

Dört rek'atlik sünnet namazlarında,sadece öğlen namazının sünnetinde,ilk oturuşta sadece "Ettehıyyatü" okunur.Salli Barik okumadan üçüncü rek'ate kalkılır.Öğlen namazının sünneti kuvvetli bir sünnet olduğu için kılınışı farza benzer.ilk oturuşta sadece tehıyyat okunur.Son oturuşta ettehıyyatü-salli-barik-rabbena hepsi okunup selam verilir.

Kısaca:namazların 4 rekat farzlarında ve sadece öğlen namazının 4 rekat sünnetinde sadece etteıyyatü okunur.

Öğlenin dışındaki ikindi ve yatsı namazların 4 rekat sünnetinde ettehıyyatü ile birlikte salli ve barik okunur.

Farz veya sünnet iki yada dört rekat farketmez bütün namazların son oturuşunda "ettehıyyatü -salli-barik-Rabbena hepsi beraber okunup selam verilir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..