Gizlice Kıyılan İkinci Nikah Geçerli midir?

Selamün Aleyküm,

Bundan 7 yıl önce dul bir kadınla ailesinin ve çocuklarının haberi olmadan gizlice imam nikahı kıydık.
Kadın eski eşinden kalma evde çocukları ile beraber yaşıyordu ve geçimlerini eski eşinin verdiği nafaka ile sağlıyorlardı.
Bende gücüm nisbetinde ara sıra bir miktar para veriyordum ona.
Son zamanlarda maddi durumumun iyi olmaması sebebiyle para verecek durumum kalmadığından çocuklarının maaşı ve ara sıra nadiren gelen nafaka ile geçimini sağlamaktadır.
Nikah gizli olduğundan ve şüphelerden dolayı son 2 yıldır birkaç defa birbirimizi görmüşlüğümüz oldu.

Benim sorum; böyle bir durumda nikahımızın akibeti ve para veremememden dolayı gireceğimiz vebal kul hakkı varmıdır acaba.

Vereceğiniz cevaptan dolayı Allah razı olsun.

Nikah kadın erkek arasındaki ilişkiyi meşru kılmak için yapılan bir akid değildir.İki kişi arasında nikah kıyılmasıyla artık o kadının ve varsa çocuklarının maddi manevi bütün sorumluluğu ona aittir.Nikahın gizli kıyılması veya başkalarından saklanması geçerli olmadığı anlamına gelmez.
Birden fazla evlenmeyi düşünen erkek, eşler arasında davranış, geceleme, adalet, giyim, ihtiyaçları giderme ve diğer konularda aralarında hiç bir fark gözetmeyeceği konusunda kesin kararlı ise ve ikinci bir evliliğe ihtiyaç hissediyorsa evlenmesi caizdir. Yoksa caiz değildir. Eğer bu şartlara riayet etmezse haram işlemiş ve kul hakkına tecavüz etmiş olur.

Allah Kur'an-ı Kerim'de birden fazla evliliğe müsaade etmiştir. Ancak adaletli olunamayacak durumlarda tek evliliğin yapılmasını istemiştir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça birden fazla evliliğin doğru olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü birden fazla evlilik durumunda eşit davranmanın nerdeyse imkansız olduğunu, en azından çok zor olduğunu ve her erkeğin işi olmadığını görmekteyiz.

Sizin yapmanız gereken bu durumda bilmeniz gereken ilk nikahınız ne kadar geçerli ve onlara karşı sorumluluğunuz varsa ikinci nikahınız da o derece geçerli ve onlara karşı da maddi manevi sorumlu olduğunuzu bilmeniz ve ona göre hareket etmenizdir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..