İmsak Vakti

Bakara Suresi 187. ayette geçen "Beyaz iplik siyah iplikten ayırdedilinceye kadar yeyin, için..."kısmına göre şuanda kullanmak olduğumuz imsakiye yanlış oluyor ve ben kullandığımız imsakiyeye göre sabaha namazımı kılıp sahurumu bitiriyorum. Buna göre sahurumu erkenden bitirmiş oluyorum ve vakit girmeden namazımı kılmış oluyorum. Namazda vakit farz olduğuna göre benim namazım geçerli olmadı.Açıklık getirebilirmisiniz?

Orucun kabulünün şartlarından biriside orucun başlama ve bitiş vaktini bilmektir.Oruç imsak kesilmesiyle başlar güneş batınca yani akşam ezanıyla birlikte sona erer.Yani sahur yemeği ezan okununcaya kadar devam etmez arada 20 dakikalık temkin vakti vardır.

Takvimlerde yazan "imsak" saati sahurun yani yeme içme vaktinin bittiğini ve orucun başladığını gösterir.İmsak yazan saatten sonra yemek içmek orucu bozar.Ancak bu vakitte namaz da kılınamaz.Çünkü daha sabah namazının vakti de başlamış değildir.Vakit girmeden de namaz kılınmaz.

Şimdi asıl meseleye gelirsek imsak vakti (orucun başlama vakti)ile sabah namazı arasında 20 dakikalık bir ihtiyat vakti vardır ki, buna temkin vakti denilir.Bu 20 dakikalık vakitte ne sabah namazı kılınır nede yemeğe devam edilir.Ancak günümüzde ihtiyat vakti yani temkin uygulaması dikkate alınmadan bazı camilerimizde sabah ezanı sahur vaktiyle birleştirilerek oruçlar sakatlanmaktadır.

Evvelden diyanet takvimlerinde de bulunan temkin vakti uygulamadan kaldırılmış olduğundan camilerdede bu husus göz ardı edilmektedir.Doğru olan temkin vakti uygulaması olan takvim (fazilet neşriyat gibi)leri baz alarak sahur bitirilmeli ,imsak sattinden 20 dakika kadar sonra ise sabah namazı kılınmalıdır.Zira namaz ezan okunmakla değil vaktin girmesiyle farz olur ve vaktinde kılınan namaz geçerli olur.

Temkin vakti ile ilgili teferruatlı bilgi sitemizde mevcuttur.Aynı zamanda sitemizde temkin uygulaması olan takvimimiz de mevcuttur.

http://imsak.ezan.net adresine ziyaret edip vakitleri öğrebnebilirsiniz.

http://imsak.ezan.net/istanbul-imsak-saati.html

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..