Reglin Özür Süresi 2. Regile Kadar Uzadıysa Ne Yapmam Gerekir?

Adetim 6 gün sürüyordu. Bu ay leke şeklinde devam etti ve şimdi periyod olarak adet görme zamanımda geldim.Şu anda gelen kan adet kanımıdır yoksa özürmü sayılır.Bu durumda namaz kılıp oruç tutabilirmiyim yoksa regl olduğumu düşünerek ona göremi hareket etmeliyim?Reglin özür süresi 2. regile kadar uzadıysa 2.reglin zamanı regli denmi özürden mi sayılır?

Regli halinin 10 günden sonra devam etmesi adetten değil özürden sayılır.Şimdi ilk regli gördüğünüz tarihi bulup 10 gün saymalısınız.10. günden sonra gelen kan leke şeklindede olsa özür kanıdır.Bu kanama namaz ve oruca mani değildir.

İkinci olarak 10.günden sonraki 2.regli zamanına kadar olan günleri hesaplayın.Bu günler toplam olarak 15 günü doldurdu ise devam eden kanama adetten sayılır.Zira iki regli arasındaki en az temizlik müddeti 15 gün olarak hesaplanır.Bu 15 günlük müddet kişinin özür hali olduğundan namaz kılıp oruç tutmak icap ederdi.

Ancak 15 günü doldurmadı ise o zaman devam eden kanama regli halinden sayılır ve bu durumda namaz kılıp oruç tutulamaz.

Bu kanama kesilmeden devam ederse bu duruma istihaza (özür)hali denir ki,artık regli ve temizlik dönemlerinizi bu hesaba göre düzenlemeli tarih atarak not almalısınız ki bir karışıklığa mahal olmasın.

Hesaplarınıza göre regli zamanı dolmuş ise gusül abdesti almak suretiyle ibadetlerinizi yapabilirsiniz.
Özür olması dururmunda her özürlünün tabi olduğu hükümlere tabi olursunuz .her namaz vakti için ayrı abdest almak gibi.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..