GDO'lu Gıdalar Helal mi dir?

gdo içeren gıdalar helal midir?Gdo İçeren gıdaları tüketmenin dinen sakıncası var mıdır?Gdo 'lu ürünlerde ölçü ne olmalıdır?Genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketimine islam nasıl bakıyor?

Canlıların ve doğanın dengesini bozarak felakete sürükleyen, uzun vadede yaratacağı felaketler ise henüz kestirilemeyen genetiği ile oynanmış organizmalar (GDO) ile üretilen yiyecekler helal mi? Hayvanların genetiği ile oynama İslam'a aykırı mı?

“Bir olgunun İslami açıdan helal yahut haram oluşuna karar vermek için öncelikle İslami kaynaklarda ve dini prensiplerde o olgunu açıkça yer alıp almadığına bakılır, eğer bu olgu açıkça yoksa faydalı mı zararlı mı olduğuna bakara hüküm verilir" diyen Doç. İbrahim Köksal, "Eğer zararı faydasından fazla ise, yüzde 30 faydası, yüzde 70 oranında zararı varsa buna "haramdır" demek uygundur. Eğer faydası çok, zararı yüzde 30 aşmayacak ölçüdeyse buna da mekruh denilmelidir. GDO'lu bitkilerin insana ve doğaya zararlarına ve faydalarına bakmak gerekir bu noktada." diyor.

GDO'lu ürünlerin faydasından çok zararının olduğuna dikkat çekmeyi de ihmal etmeyen İslam Hukukçusu Köksal, "Bu ürünler aynı zamanda doğanın dengesine de müdahale etmekte. Doğanın dengesini bozan hiçbir uygulamayı İslam doğru bulmaz." diyor ve Peygamberimiz Hz. Muhammed s.a.v.'den örnekler vererek bu konuya açıklık getiriyor:

- "Hurma ağaçlarını ilaçlayanlara müdahale eden Peygamberimiz, "Keşke hurma ağaçlarını aşılamayı terk etseniz" diyerek sezenişte bulunmuştur. Bu tavsiye bazı çevrelerce daha sonra Hz. Muhammed'in hatası olarak algılanmış olsa da şimdi, doğanın dışarıdan müdahalelerle felaketlere sürüklendiği göz önüne alındığında doğruluğu anlaşılmıştır. Bilindiği gibi aşılama genetikle oynamanın en primitif şeklidir.

- Hz. Muhammed s.a.v. döneminde eşek ile atın çiftleştirilerek "katır ve bardu" türetilmesini yasaklamıştır. Bu yasağı sonraki âlimler "haram" olarak değil mekruh olarak halka anlatmıştır."

"Bugün Efendimizin işaret ettiği tehlikelerin yarattığı sorunlara karşı karşıyayız." şeklinde konuşan Doç. Köksal, "Genetiği ile oynanan saldırgan köpekler, deli danalar, genetiği değiştirilmiş gıdaların sebebiyet verdiği alerjik reaksiyonlar, artan kanser vakaları....." doğanın dengesini bozmanın sonucu insanlığa musallat olan kötülüklerdir. Doğal dengeyi korumak İslam'ın gereğidir." diyerek konuşmasına son veriyor.

"GDO'ya Hayır" platformu öncülerinden Levent Gürsel Alev'e "GDO'ların canlı ve çevreye zararı ne boyutta ve yararı var mı?” sorusuna şu cevabı veriyor.

"GDO'ların şu andaki görünen zararlarından öte tam olarak nasıl bir felaket getireceği kimse tarafından kestirilemiyor. Genine müdahale edilen tohumlar tarlaya ekildikten sonra onun geniyle oynayan dahi sonucun ne olacağını bilmiyor. Ama şu bir gerçek ki GDO'ların zararları çok uzun vadede dünyanın ekosistemini sarsacak." diyen Alev, "GDO'ların yararı yok" tespitini de paylaşıyor. Bugünde dek GDO'ların yararı diye sunulan bilgiler doğru çıkmadı diyen Alev, "yalan yararları" şöyle sıralıyor:

1- "Üretim artacak" denildi. Üretimde hiçbir artış gözlenmedi.
3- "Tarım ilacı kullanmayacaksınız. Çünkü bu tohumlarda zararlılara yönelik ilaçlar var" denildi. Oysa üreticiler daha çok ilaç kullanmak zorunda kaldı.
3- "Bu tohumlar bitkileri her iklimle uyumlu hale getirecek" denildi. Bu iddia da gerçekliğe kavuşmadı."

GDO'nun yarar-zarar oranı açısında irdeleyen Alev, yarar "yüzde 0", bu nedenle yararına oranla çevreye ve insana vereceği zarar "yüzde yüz" açıklamasını yapıyor.

İslam hukuku ve GDO uzmanının, verdiği bilgileri sizin için bir araya getirdik. Muhakemesini siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..