Üç Talak İle Boşamanın Hükmü Nedir?

eşini bir seferde üç talak ile boşamanın hükmü nedir?hanımını bir anda üç talak vererek boşamak günah mıdır?üç talak ile boşamak caiz midir?

Bir anda hanımına üç talak vermek bid'ıdir.Zira bir veya iki talak vermek mümkünken bir anda üç talak vermek şeran caiz değildir.Nitekim bakara suresi 229.ayeti kerimesinde "talak ikidir" buyrulmuştur.Yine Talak suresinin 1.Ayeti Kerimesinin sonunda mealen "İşte bu Allahın çizdiği hududdur.Her kim bu hududu aşarsa tahkik nefsine zulmetmiş olur.(ey hududu aşan )Sen bilmezsin ki,belki Hazreti Alllah bundan sonra bir iş ihdas edecek,meydana getirecek" (belki düşmanlığı muhabbete çevirecek)buyrulmuştur.
Cenab-ı Hak muhavvili ahvaldir.kulların kalpleri Hz.allahın kudret parmağı arasındadır.nitekim Hadisi şerifte: "Muhakkak kulların kalpleri Hz.Allalhın iki kudret parmağı arasındadır,O kalpleri dilediği şekilde çevirebilir" buyrulmuştur.

Bir adam Rasülüllah (s.a.v.) Efendimiz'in yanında hanımını üç talak ile boşadı.Rasülümüz ona . "Ben daha sizin aranızda olduğum halde siz Allhın kitabı ile istihza (alay) mı ediyorsunuz? (burada şuna da işaret vardır;Büyüklerin yanında edebi terketmek en büyük efhaştır,en büyük terbiyesizliktir.)

Hz.Ömer (r.a.)Efendimiz hanımını üç talak ile boşayan bir adam kendisine getirildiğinde sopayla,kırbaçla onun canını yakardı.
Bir kimse İbni Abbas Hz.lerine "Ben hanımımı üç talak ile boşadım,şimdi pişman oldum,ne yapayım? diye sorar.İbni Abbas (r.a.)"sen işi bitirmişsin,Allahtan korkmamışsın,Hz.Allah da senin için bir çıkış yolu kılmadı"buyurdu.
yine bir kimse İbni Abbas Hz.lerine gelerek "ben haımımı bin talak ile boşadım" der.İbni Abbas (r.a.) "Üç talak ile hanımın senden boş oldu,sen 997 kere Cenabı Hak ile istihza etmiş oldun"buyurmuştur.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..