Çocuğun Saçının Gr mı Kadar Altın Tasadduk Etmek ve Akika Kurbanı Kesmek Şart mıdır?

3 tane çocuğum var onlara saçlarının gr kadar altın alıp ihtiyaç sahibine vermek zorunda mıyız bide her çocuk icin kurban kesmeli miyiz lütfen cvp verin ayrica durumum yok bu yüzden zorunda miyiz diye soruyorum simdiden Allah razi olsun .

1-Saçının gramı kadar altın vermek yeni doğmuş bir bebek için sünnettir.Büyümüş çocuk için geçerli değildir.Bebek doğduktan sonra 7.gün saçı bir miktar kesilip fakir fukaraya ağırlığınca altın veya altın parası sadaka olarak verilir ki,bunu yapmak farz yada vacip olarak bir zorunluluk olmayıp sünneti seniyyedir.Peygamber (s.a.v.) Efendimiz torunları için böyle yapmışlardır.

Resulullah (sav) Hadisi şeriflerinde buyurdular ki:

"Her çocuk, akika kurbanı ile rehinelenmiştir. Bu kurban, (doğumunun) yedinci günü, onun adına kesilir. (O gün) saçı da traş edilir ve çocuğa isim de verilir." [Ebu Davud, Edahi 21, (2837, 2838); Tirmizi, Edahi 23, (1572); Nesai, Akika 5, (7, 166)]

Resulullah (sav), Hz. Hasan (ra) için akika olarak bir koyun kurban etti ve:

"Ey Fatıma! Çocuğun başını tıraş ettir ve saçının ağırlığınca gümüş tasadduk et!" dedi. Bu emir üzerine saçı tarttık, ağırlığı bir dirhem veya buna yakın bir şeydi." [Tirmizi, Edahi 20, (1519)]

Cafer İbnu Muhammed babasından o da Hz. Fatıma (ra)'dan rivayet ettiğine göre, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in, Zeyneb'in, Ümmü Külsüm (ra)'ün saçlarını tarttı. Bunların ağırlığınca gümüş tasadduk etti. [Muvatta, Akika 2, (2, 501)]

Sünnet olan saçın kesilmesidir. Ancak saçı kesmeden de saçın ağırlığınca sadaka verebilirsiniz, bunun da sevabı vardır. Tam sünnete uygun olan saçın kesilip ağırlığınca sadaka verilmesidir.



2-Çocuk için kesilen kurbana akika kurbanı denir ki bu da çocuğun sağlık ve sıhhat içerisinde büyümesi için ve bir nevide Hz.Allah'a şükür maksadıyla kesilmesi sünnet olan bir kurbandır.İmkanı olan anne- babanın erkek çocuğuna iki,kız çocuğuna bir kurban olmak üzere akika kurbanı maddi imkanlarını zorlayarak da olsa kesmesi müstehaptır.Bu kurban 18 yaşına kadar kesilebilir.Hatta Aile imkanı olmadığından dolayı kesemez ise,çocuk büyüyüp de imkanı olduğunda kendisi dahi kesebilir.Ancak bu kurbanında saç sadakası gibi bir zorunluluğu olmayıp sadece maddi imkanı olanlar için sünnettir.

Not:Aile her çocuk için ayrı ayrı kurban kesmeye güç yetirmez ise akika olmasa bile bütün çocukları adına bir kere bile olsa kurban kesmesinde maddi manevi faide vardır.Şimdiden Hz. Allah Niyetinizi ve amelinizi kabul eylesin..

Akika kurbanı hakkında aşağıdaki linkimizde daha teferruatlı bilgiye ulaşabilirsiniz:

http://www.fetvalar.com/sorularla-cevabi-1966.html

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..