Gusul Abdestı ?

Selamun Aleykum . Sorum gusul abdestı ıle ılgılı olacaktı. Gusul abdestı ıle ılgılı nette cok farklı yazılar var. Hepsı bırbırınden farklı sekıllerde anlatıyor. Ben ılk once nıyet edıp ellerımı avret yerımı yıkayıp agzıma ve burnuma uc kere su verdıkten sonra normal namaz abdestı alıp uc kere basa uc kere saga ve sola olarak yıkanıyorum. Ancak bazı yerlerde ıse ılk once nıyet sonra namaz abdestı sonra uc kere agız ve uc kere burun dıyor. Benım aldıgım abdest gecerlı mı acaba? Ilk once abdest almak mı gerek yoksa agız ve buruna su verdıkten sonra mı abdest almak gerek. Kafam cok karıstı acıkcası.

Ve aleyküm selam..

Bilindiği üzere guslün farzı 3' tür.
1-Ağza dolu dolu su vermek
2-Burna dolu dolu su vermek
3-Hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün vücudu yıkamak.

Bir de guslün sünnetleri vardır.

Sünnet üzere gusül abdesti nasıl alınır sırasıyla yazalım.
1-Besmele ile başlamak
2-Niyet etmek
3-Elleri bileklere kadar yıkamak
4-Vücutta temizliğe mani olan bir pislik varsa su ile yayılmasını önlemek için önce onu temizlemek
5-Temiz olsa dahi ön ve arka avret mahallini yıkamak
6-Ağza ve burna bolca su vermek
7-Namaz abdesti almak (Eğer alınan namaz abdestinde ağza ve burna su verilirken ağız ve burna bolca su çekmekle guslün farziyyeti yerine geliyor ise kafidir.Ayrıca yıkamasa dahi guslü sahih olur. Şu durumda sizin aldığınız gusül , suyu ağız ve burunda ulaşması gereken yere ulaştırmış iseniz geçerlidir.Sünnet üzere olan önce mazmaza ve istinşak (ağza,burna su vermek) sonra abdest almaktır.)Abdest alırken suyun ayak altında birikmesi söz konusu ise ayaklarını en son, guslün bitiminde yıkar)
8-Bedenini; başından başlayarak,sağ ve sol omzundan devam ederek 3'leyerek ve ovalayarak yıkar.Birinci yıkayış farz diğerleri sünnettir.(üçer defa yıkamasına rağmen vücudunda kuru yer varsa heryer ıslanıncaya kadar devam eder.Kulak deliği ve göbek çukuruna da suyun ulaşmasını sağlamak gerekir.)Ayaklarını yıkar ve guslünü tamam etmiş olur.

Gusül abdesti alınırken sünnetleri terk edenin guslü sahih olmakla beraber mekruhtur.

Mekruh;işlenmesi hoş görülmeyen , amelin sevabını eksilten şeylerdir.

Sıralamada hata yapar yada unutursa gusül geçerlidir.Öyleki gusül abdestini aldı ve banyodan çıktı vücudunda herhangi bir yere suyun ulaşmadığını farketti.. örneğin; kulakta küpe deliğine , burunda tam suyu burun deliğinden genze kadar olan burun içine tam suyun ulaşmadığını farketti.baştan gusül alması icap etmez.suyun ulaşmadığı yere suyu ulaştırır ve gusül tamamlanmış olur.




Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..