İşveren'in belirlediği çalışma saatlerine uymamanın mahzuru varmıdır?

hocam adım saffet abi, izmirde yaşamakta olan amasyalı bir mühendisim, size danışmak istediğim bir konu vardı;
cevabınızı emailime bekliyorum inşallah

hocam özür dilerim size danışmak istediğim bir konu vardı



hocam aşağıdaki sorumla ilgili olarak daha önceden az çalıştığım günlerle fazla çalıştığım günleri topladım 45 saat ortalamasını geçtim yani eskiden eksi bakiyede değildim. hocam bu durumda bazı ilim sahibi insanlara göre eskiden aldığım para helaldir. hocam benim danışmak istediğim bir detay var ben haftalık çalışma saatini hesaplarken kurumun yetkili mercilerinin vermiş olduğu yıllık ücretli izinleri ve değişik tipte izinleride çalışmış gibi sayıyorum bu durumda kazandığım paranın o kısmı haram mıdır?? kullandığı iziner kadar daha çalışmalımıyım ??? hocam yani resmi olarak alınan izinler daha sonradan çalışılmalımıdır aşağıdaki gibi bir iş yerinde....




hocam bir iş yerinde yönetmelikler gereği haftada 45 saat çalışma esası olmasına rağmen amirler nadiren uyarsa da bir kısım mühendis 40 saat çalışıp servislerle evlerine gidiyorlar, not:hocam 40 saat çalışanla 45 çalışanın aldığı para arasında fark yok yani 40 saat çalışan personele para cezası verilmiyor insanlar genelde işi varsa zaten çalışmaya devam ediyor yani atıyorum işler yoğunsa arada saat 5te çıksada genelde akşam 6-7-9 10 hatta 12e kadar çalıştıkları oluyor... bu durumda istendiği taktirde ceza uygulanabilir olan bir şirkette ceza uygulanmıyor ...

Burada çalışma saatlerini düzenleyen yetkili kimselerin çalışanların mesailerini hangi kritere göre düzenledikleri önemlidir. Sizden istenen mutlak surette haftada 45 saat orada bulunmanız mı? Yoksa günlük işinizi tamamlayana kadar mesaiye devam etmeniz mi?

Eğer yöneticiniz işinin tamamlanıp tamamlanmadığını dikkate alıyor, iş bittiği takdirde, 40. saatte işten ayrılmanıza salahiyet veriyor, tamam olmadığı zaman 50-60 saat çalışmanızı istiyor ise burada haksız kazanç söz konusu değildir. Ancak yöneticiniz ister iş bitsin ister bitmesin 45 saati doldurmanızı istiyorsa, erken çıktığınızda size bir şey denmese, ceza verilmese bile iş akdini yerine getirmemiş olursunuz. Netice itibari ile işvereninize karşı borçlu durumda kalırsınız. Helallik almanız gerekir.

İzin hususuna gelince, ücretli izin demek mesai saatine dahil olan demektir. Bu izin elbette mesaiden sayılır. Değişik tipte izinden kastınız nedir bilmiyorum. Bu konuda işyerinizin görüşü önemlidir. Değişik tipte dediğiniz izinlerinizi işyeriniz mesaiden sayarsa sıkıntı olmaz. Ancak ücretsiz izin kabul ederse sizin kendi kendinize mesaiden saymanız olmaz.

iş saati, çalışma saatleri, mesai saatleri, haksız kazanç, Çalışma saatlerine uymayan, ücretsiz izin,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..