Doyuncaya kadar yemek yemek harammı dır?

yemek yerken ölçü ne olmalıdır?doyana kadar yemek yemek harammıdır?sofradan doymadan mı kalkmak gerekiyor?

Namazı ayakta kılmaya ve oruç tutmaya kadir olacak kadar yemek müstehabtır.kuvvetini artırmak amacıyla doyuncaya kadar yemek mübahtır.Ölümü def edecek kadar yemek yemek farz'dır.Doyduktan sonra yemek ise haramdır.Ancak ertesi gün oruç tutacak ise oruca kuvvet kazanmak kastıyla doyduktan sonra yerse veya ağırladığı misafiri utanmasın diye fazla yerse haram olmaz.

Farz ibadetleri ayakta eda edmeyecek kadar riyazet(perhiz)yapmak caiz değildir.Eğer ibadetlerinden alıkoymaz ise perhiz yapmak mübahtır.Çeşit çeşit meyveleri yemekte beis yoktur.Lakin çeşit çeşit yemeği terk etmek derecesi noksanlaşmasın diye efdaldir.
Sofrada çeşit çeşit yemekler hazırlamak israftır.

Ancak ibadette taate kuvvet olsun diye veya davet olunduğu bir ziyafette yerse israf olmaz.Sofraya ihtiyaçtan fazla ekmek koymakta israftır.İki çeşit yemek ve yemeklerde genişlik(çeşit) yapmak caizdir.Bunun caiz olması hususunda Alimler arasında ihtilaf yoktur.Lakin "Eshap ve tabiinden" nakl olunan ihtilaf,hiç bir dini maslahat yok iken israfa kaçarak bir çok yemeği hazırlamayı alışkanlık haline getirmenin mekruh olması yönündedir.

Doyuncaya kadar yemenin hükmü, doyduktan sonra yemek harammı dır, doyuncaya kadar yenir mi, doyduktan sonra yemek israf mıdır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..