Sehiv secdesi hangi durumda yapılır?

Namazda unutkanlık sebebi ile yaptığımız her hatayı sehiv secdesi yaparak düzeltebilirmiyiz.Hangi dyrumda sehiv secdesi yapılabilir?Mesela bazen Vitir vacip namazında ellerimi tekbir almak için bırakmayı unutuyorum oturduğum zaman aklıma geliyor.Ne yapmalıyım .namazını tekrar kılmam gerekir mi?yoksa sehiv secdesi yeterli olur mu?

Namazda unutma veya gafletle yapılan bir noksanlık veya fazlalıktan meydana gelen hata'yı düzeltmek için sehiv secdesi yapıldığı taktirde namazı tekrar kılmak gerekmez.

Ancak sehiv secdesi iki yerde yapılır;Namaz içerisinde ki vaciplerinden birinin terk edilmesi (unutulması)veya geciktirimesi durumunda,namazın farzlarından birinin sadece geciktirilmesi durumunda yapılır.

Namazın farzlarından birinin terk edilmesi durumunda velevki unutsun sehiv secdesi yapılmaz.Namazın tekrar kılınması gerekir.

Namaz içerisindeki sünnetlerden birini ter etmekle sehiv secdesi yapmaya veya namaı iade etmeye gerek yoktur.

Örneğin:Fatihadan sonra zammı sureyi okumayı unuttuğum zaman ,zammı sureyi unutmak namazın vaciplerinden olduğu için sehiv secdesi yaparak eksik olan namazımı tamamlarım.
yine vitir namazında kunut tekbirini ,kunut dualarını veya her ikisini unuttuğum zaman sehiv secdesi yaparak eksik olan namazımı tamamlarım.
dört rekatli namazlarda ilk oturuşda tehiyyatı okuduktan sonra hemen üçüncü rekata kalkmam gerektiği halde bunu unutup okumaya devam ettiğim zaman,namazın farzlarından olan kıyamı geciktirdiğim sehiv secdesi yaparak eksik olan namazımı tamamlarım.

sehiv secdesi ne zaman vacip olur, sehiv secdesi yapmadığım zaman nazım olur mu? hangi durumlarda sehiv secdesi icap eder.,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..