İslamda en hayırlı ticaret..

Dinimizce yapılması en uygun ticaret veya iş hangisidir?
dinimizde çalışmanın hükmü nedir?

Kendisine ve çocuklarına yetecek ve borçlarını ödeyecek kadar kazanmak farz'dır.
Fakirlere tasadduk ve hayru hasenata harcamak gayesiyle kendisine ve ailesine yetecek miktardan fazla kazanmak müstehaptır.Çünkü bu niyetle çalışıp kazanmak nafile ibadetten daha faziletlidir. Bunun dışında ihtiyaçtan fazla kazanıp biriktirmek mübahtır.Ancak övünmek ve kibirlenmek için ihtiyaçtan fazla mal kazanmak helelden bile olsa haramdır.

İslamda kazancını helalden talep etmek farzdır.Çünkü Rasülüllah (s.a.v.)efendimiz: "Helal kazanç talep etmek farzlardan sonra farzdır."buyurmuştur.Çünkü farz ancak helal ile yerine getirilir.Adem(a.s.)ziraatçı,Zekeriyya (a.s.)marangoz,Davut(a.s.)zırh imal eden,Nuh (a.s.)tacir,Zekeriyya (a.s.)marangoz,İbrahim (a.s.)konfeksiyoncu idi.

Kazancın en hayırlısı cihat ile ilgili bir iş yapmaktır.Çünkü bunda hem kazanç hemde Allah'ın dinini aziz kılıp düşmanlarını kahretmek vardır.Bundan sonra en faziletli ticaret,daha sonra çiftçilik daha sonrada zanaattır.Ancak Hulasa'da "Cumhuru ulema ve Fukaha indinde mubah olmakta bütün kazanç nevileri müsavidir.Sahih olan dpğru olan da budur"dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..