Uyuklamak abdesti bozar mı?

Oturduğumuz yerde uyuklamakla veya aykta bir şeye dayanarak uyumakla,abdest bozulur mu?

Mutlak olarak uyuklamak veya uyumak abdesti bozar veya bozmaz diyemeyiz.Oturarak uyuklama veya ayakta uyuklamanın abdesti bozup bozmaması için bazı şartları vardır.

Birincisi uyku esnasında şuur kaybı olmaması lazımdır.Şuur kaybı olmadan uyumak,ancak Ayakta veya oturma hâlinde ya da rükû veya secde hâlinde karnını iki uyluğundan kaldırıp, pazularım iki yanlarından uzaklaştırıp uyu­şa, bu şekillerde olan uyku, mutlaka abdes­ti bozmaz.

Burdaki oturmaktan kasıt,iki kalçasının birden üzerine oturarak uyumak ve iki kalçanın beraberce tam olarak yere yerleşmiş olmasıdır.Tek kalça üzerine oturmuşsa,veya uyuklama esnasında kalçasının biri veya ikisi yerinden kalkmıyor veya hareket etmiyorsa,abdest bozulmaz.

Ayrıca ayakta veya iki kalçası üzerine oturarak uyuyan kimse,bir şeye dayanarak uyuyorsa,ve bu dayandığı şey düştüğü veya alındığı zaman abdestin bozulduğu veya bozulmadığı konusunda farklı görüşler vardır.

Hidâfe'ye göre; «Abdestli kimse bir şeye dayanarak uyur da, o şey alınınca düşer­se, o uyku onun abdestini bozar.» demiştir.
Zira makadının (kalçalarının yerinden kalkma veya hareket etme ihtimali ve bu arada necaset çıkma ihtimali vardır.
Muhît'de ise : «Eğer abdestli olan, ayakta olduğu halde veya otur­duğu halde uyurken düşse, eğer düşmezden veya düşerken veya düş­tüğü anda uyanırsa abdesti bozulmaz. Uyurken düşüp karar kıldıktan sonra uyanırsa, abdesti bozulur. denmiştir


Yakta uyumak abdesti bozarmı, dayanarak uyumakla abdest bozulur mu, oturduğu yerde uyurken hareket etmek abdesti boar mı, dayanarak uyumak abdesti bozar mı,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..