İnkar edilip geri gelmeyecek altın ve mallara zekat verilir mi?

Başkasına borç olarak verdiğimiz altın veya parayı geri alamıyorsak,borcunu inkar ediyor,veya ödemeyeceğini söylüyorsa onların zekatını vermek bize farzmıdır?Geri ödenmeyecek malın zekatını vermek gerekir mi?

Bir kimsenin malı olduğu halde elinden çıkıp (borç veriip geri gelme ümidi olmayan)faydalanaması ve bir daha eline geçmesi de düşünülmediği mallardan zekat vermek gerekmez.Bu mallara "malı zımar" denilir.Çünkü bu gibi mallar ne hakikaten nede taktiran üreyici sayılmaz.İnkar edilip ispatı mümkün olmayan alacaklar,zorla alınan ,el konana,çalınan mallar
denize düşüp çıkarılması mümkün görülmeyen mallar ve kırda gömülüp yeri unutulan mallar hep zımar malı kısmındandır.

Bu mallar bir zaman sonra tekrar sahibinin eline geçecek olursa,zekata tabi olan mallardan olup nisaba ulaştıklarında,sahibinin eline geçtiği tarihten bir sene sonra zekatlarını vermek farz olur.

Ancak mal sahibinin o cinsten zekata tabi olan başka malıda olursa onunla beraber eline geçen malı zımarın zekatını da vermesi lazım gelir.Bir sene geçmesi beklenmez.

Malı zımar nedir, ödenme imkanı olmayan borcun zekatı verilir mi, geri gelmesi ümit edilmeyen borç paranın zekatı, ödenmeyecek altının zekatı varmıdır,

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..