İslamda zenginlik nedir?

İslamda zenginlik nedir?Hangi ölçüde zengin olana zekat ve kurban vaciptir?Zekat ve kurban gibi farz ve vaciplerden hangi derecede zengin olanlar mükellef olur?

İslamda "ZENGİNLİK" üç mertebedir:
Birinci mertebe zenginlik: İstemesi (dilenmesi) ve sadaka alması haram olur, fıtır sadakası, kurban ve zekât vermesi vacip olur. Bu kimse, tam, kâmil ve nâmi (üreyici) nisaba mâlik olandır.

İkinci mertebe zenginlik: İstemek ve sadaka almak haram olur. Zekât değil de, fıtır sadakası ve kurban vacib olur. Bu kimse, kendisinde nâmi (üreyici) olma özelliği bulunmayan nisab miktarı mala veya onun kıymetine sahip olan kimsedir.


Üçüncü mertebe zenginlik: İstemesi haram, sadaka alması haram değildir. Ayrıca zikredilen fıtır sadakası, kurban ve zekât vermek de kendisi üzerine vacib değildir. Bu kimse ise, günlük azığa ve avretini örtecek elbiseye sahip olan kimsedir.

Fakirlik ve zenginlikte itibar, kurban günlerinin sonunadır. Bir kimse kurban bayramı geldiğinde malı olmasa, sonra kurban kesim günleri (3. Gün) geçmeden evvel nisab miktarı mal edinse ve borcu da bulunmasa kurban kesmesi vacib olur.

Kurban bayramı geldiğinde zengin olan bir kimsenin ise kesim günleri geçmeden evvel malı helâk olsa veya nisab miktarından noksan hale gelse kurban kesmesi vacib olmaz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..