Namazın insana kazandırdıkları..

Namaz kılmanın faydaları nelerdir?Namaza devam etmenin maddi manevi faideleri..Namazın bizlere ne gibi faydası vardır?

Yüce Rabbimizin emri olan beş vakit namazı kılmakla kişi hem maddi hem manevi bir çok faidesini görür.Namazın insana kazandırdığı şeyleri şöyle sıralayabiliriz.

A. Namaz kılan insan, Yüce Allah'ın emrini yerine getirmiş ve onun sevgisini kazanmış olur. Allah'ın sevgisini kazanmak, en büyük mutluluktur. Çünkü Allah sevgisini elde etmiş olan, onun dostu olur.

B. Namaz insana her zaman Allah'ı hatırlatır. Allah'ı hatırlamakla insan, kendini ve sorumluluklarını hatırlar. Başıboş yaratılmadığını, yaptıklarından dolayı hesaba çekileceğini hatırlar.

C. Namaz insanı kötülüklerden korur. Sürekli Allah'ı hatırlayan biri, yasaklanmış kötü işlerden uzak durur. Allah'a yakın olan biri şeytana ve onun işlerine uzak olur.

D. Namaz insana planlı hareket etmeyi öğretir. Namaz kılan bir insan, gününü beş vakte böler. İşlerini ona göre organize eder. Planlı hareket etmeyi öğrenir.

E. Namaz insanlara birlik olmayı öğretir. Namazlar her mahallede cemaatle kılındığında, insanları bir araya getiren bir ibadet olur. Böylece namaz, insanları bir araya getirir; onları birbirine kaynaştırır.

F. Bildiğiniz gibi namaz için abdestli olmak, bedenin ve elbisenin temiz olması şarttır. Bu da insanlara temiz olmayı, topluluk içinde temiz ve düzenli olmayı öğretir.
Namaz ile ilgili Hadisler

1- ''Kul ile şirk arasında veya küfür arasında, namazın terkinden başka bir şey yoktur”(Darîmî, Salat, 29)

2- “Onlarla (kafirlerle/münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur”(Tirmizî, İman 9; İbn Mâce, İkâme’s-Salah 77)

3- “ Muhakkak ki, onlarla (kafirlerle/münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur”(Neseî, Salat

4- “Rasûlullâh (SAS)’in ashabı, namazdan gayrı hiçbir amelin terkini küfür bilmezlerdi” (Tirmizî, İman 9)

Namaz İnsanı Fuhşiyattan Alıkoyar
Peygamberimiz (asm), “Kim sabah namazını kılarsa, Allah’ın garantisi altındadır” (Kütüb-i Sitte, c17, s541) Allah (cc), Kur'ân-ı Kerim'de: " Muhakkak namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkor" (Ankebût, 29/45) buyuruyor Fuhşiyat ve münkerat, kendilerine has o menhus yönleriyle mümini miraciyesinden ve Allah'a kurbiyetinden uzaklaştırır Haddi zatında her bir günah içinde küfre giden bir yol vardır Günah, işlene işlene insana küfrü kolaylaştırır Ancak namaz, Allah'a bir kurbiyet olduğu için, insanı her türlü günahtan korur, tıpkı bir paratoner gibi Tabiî namaz, gerçek anlamda bir namaz ise Yukarıdaki ayette de ifade edildiği gibi gerçek manasına ve ruhuna uygun olarak ifa edilen namaz, her türlü kötülükten, hayasızlıktan, azgınlıktan ve taşkınlıktan alıkoyar Şuursuz ifa edilen bir ibadette ise bu kuvvette bir koruyuculuk söz konusu olmaz

Nitekim Maûn sûresinde Allah (cc) " veyl olsun o namaz kılanlara! Onlar ki kıldıkları namazdan gafildirler" (Maûn, 107/4-5) buyurur Demek ki namazda, insanı kötülüklerden koruyan bir kuvvet var; var ki, hakkıyla eda edilmediği zaman kul kendini günahlara karşı riske açıyor demektir Namaz kurbiyeti temsil ettiği için, yüksek düzeyde vefa da istiyor Bunun anlamı şudur; kulun, namaza karşı gösterdiği vefa, özen ve iştiyak nisbetinde, namaz da ona karşı vefalı olur ve ondaki fuhşiyata açılan duyguları ve kötülük hislerini köreltir Yani namazda karşılıklı vefa söz konusudur

Namazın, Kalbî Huzuru Temin Etmesi
Müminin, namazlarını şuurlu olarak eda etmesi, onun düzensiz hayatına bir düzen, dağınık kalbine bir denge ve insicam getirecek, perişan hislerini ayağa kaldırıp bulanık yönlerine de bir ışık saçacaktır Ve o, bu sayede doğru görme, doğru düşünme, doğru konuşma imkânını elde edecektir Günde beş defa Rabbin huzuruna gelinip şuurla eda edilen namaz, Allah'ın izniyle bütün bunları insana kazandıracak mahiyettedir Namaz, bu manaları hem taşır hem de tekeffül etmiş durumdadır
Evet, müminin hudu ve huşû içinde eda ettiği namaz, gerçek namaz olacaktır Ama huşuun temini için bir kısım şartlar vardır; evvela huzur-u kalb lazımdır; sonra bir tefehhüm, yani meseleyi kavrama; sonra da bir recâ ve ümitle Rabb'e bel bağlama daha sonra da utanma ve sıkılma havası içinde Rabbin huzuruna gelme
Evvela, huzur-u kalb nedir? Huzur-u kalb, namazda söylenip ifade edilen bütün bu manaların dışına çıkmamaktır Zaten " huzur"Arapça manası itibariyle; " hazır olma", " hazır bulunma" demektir Avamca ifadesi ile, çarşıya pazara çıkarken cüzdanınızı yanınızda taşıdığınız gibi, namazda kalbinizi yanınızda taşımanız demektir Zira Allah indinde geçer akçe bir şey varsa, o da kalbdir Siz, kalbinizi O'na verecek, karşılığında da O'nun rahmet ve rızasını alacaktır.

Yorumlar (11)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

  • m  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    çok güzel. Din performansımı tamamladım.İşime yaradı.
  • m  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    çok güzel. Din performansımı tamamladım.İşime yaradı.
  • güneş  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    allha şükürler olsun sagolun...
  • ömür kerem yıldız  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    ödevim için çok iyi bir yer burası iyiki koymussunuz
  • yk  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    harika süpeeeeeeeeeeeeeeeeer:)<3
  • Acouses  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    "Güzel olmu$$$$$!"
  • İREM  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    ÇOK UZUN YA BİRAZ KISA OLSA DAHA İYİ OLURDU HEM BEN MADDE MADDE İSTEMİYORDUM AMA OLSUN YİNE GÜZEL
  •  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    muhteşem birşey
  • merve  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    namaz çok önemlidir namaz toplumla seni birleştiriyor çok teşekürler öğrenmediklerimi burdan öğrendim çok katkınız oldu tekrardan teşekürler
  • osman  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    cokkkkk guzel dını bılgıler
  •  - Cvp: Namazın insana kazandırdıkları..
    Allah sizden razı olsun.Sayenizde Din performans ödevimi yaptım


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..