Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?

Aleviler Muharrem ayında nasıl oruç tutarlar?Alevilerin muharrem orucu?Muharrem orucu alevilere göre kaç gündür?

"MUHARREM AYI":hicri yılbaşı ve ziyade hürmet ve tazim gösterilmesi gereken İçerisinde çok ulvi hadiselerin gerçekleştiği "Şehrullah" yani Allah'ın Haram aylarından biridir? Biz Ehli Sünnet Müslümanlar bu günleri fazilet ve bereketinden dolayı sevinç ve mutlulukla karşılarken aleviler bu mübarek ayı sadece yas ayı olarak görürler.

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak bilinen yani "Allah'ın ayı Muharrem" İlahi bereket ve feyzin, bolluğun ayıdır. Bu ay aynı zamanda Alevilerin matem ayı olarak bilinir. Bütün Aleviler için yas ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. 10 Ekim 680'de Kerbela'da Yezit'in valisi tarafından şehid edilen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç alevilere göre aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

Alevilerin oruçları süresince neler yapılmaz?

-Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.)
-Çamaşır yıkanmaz.
-Tıraş olunmaz.
-Sigara, içki içilmez.
-Hayvan kesilmez, et yenilmez.
-Soğan-sarımsak-yumurta yenilmez
-Ağaç kesilmez.
-Böcek öldürülmez.
-Kokulu maddeler koklanmaz.
-Cinsel ilişki olmaz. (Oruç açıldıktan sonra da)
-Süslenilmez.
-Aynaya bakılmaz.
-Türkü söylenmez.
-Oyun oynanmaz.
-Düğün olmaz.
-Cem yapılmaz. (Cemlerin 48 Perşembe yapılmasının nedeni de budur) l Kimi yörelerde oruç tuz yalayarak açılır.

Vel hasıl aleviler 10 gün boyunca Cenabı Hakkın helal kıldığı bazı niğmetleri (su gibi)Hz.Hüseyine atfen kendilerine bir nevi yasak kılarlar ki,buda islam çerçevesine sığmaz.Aynı şekilde Aşure günü de Hz.Hüseyin için yas tutmak haramdır.Hazret-i Hüseyin, 10 Muharremde şehid edildi. O yüce imamın şehid edilmesi, elbette bütün müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali ve Hazret-i Hamza’nın şehid edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür. Fakat, Peygamber efendimiz, Hazret-i Hamza’nın şehid edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Matem tutan, ölmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.) [Müslim]

(İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.) [Müslim]
Netice itibarıyle bizim inanmamız ve bilmemiz gereken
Hz. Hüseyinin ve ehli beytin şehit edilmesi,sırrı kader olup,şehadetleri onlar için cennetü Aladaki makamlarının daha da yüksek olmalarına bir vesiledir



- -

Not:Bu şekilde oruç alevilerce tutulur. Kuran ve Peygamber efendimizin sünnetine göre tutulan 10 gün muharrem orucu bu şekilde değildir! Yukarıdaki maddelerde anlatılanlar İslama sonradan sokulmuş bidattır. Muharrem ayında tutulan 10 gün oruç müddetince sayılanlar yapıldığında hiç bir sevap olmadığı gibi yapılmadığı için de günah olmaz. Hatta uydurulduğu için bir vebal ve günah söz konusudur!!

Gerçekte Ehli-Sünnet alimlerine göre muharrem orucu tıpkı ramazan-ı şerif ayında tutulan oruç gibi tutulması gerekir. Orucu bozanlar ramazanda farklı muharremde farklı olmaz. Oruç oruçtur. Araştırmak isteyenlere bu başlık bilgi amaçlı olarak sitemizde yer verilmiştir.

muharrem orucu, muharrem, muharrem ayı, aşure orucu,

Yorumlar (35)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla

  • kemal  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    orucu bozan şeyler çok mantıksız ama emeğe saygı:)
  • ASDFGHJK  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    nası yani
  • misafir  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    bu benim kendi düşüncem ama alevileri kötülemeye hakkınız yok !!!
  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    kim yazdı bu iğrenç yazıyı insanları bize karşı kışkırtıyosunuz alevilik bu değildir bizimle ilgili olan şeyler burnunuzu sokmayın bu inanç bizim biz hiç değilse gösteriş yapmıyoruz insan katletmiyoruz bak kendinde yazmışsın böcek öldürülmez diye bizler böcek öldürmezken siz insan katlediyosunuz haa bide bize karşı hahret içerikli yorum atan insafsızlar bizim hakkımızda atıp tutmak size mi düştü kendinizi ne sanırsınız bre cahiller bilmediğiniz işler hakkında yorum yapmayın

    --
    CVP: Yazı alevi kaynaklardan alınmıştır. Terörizmin ve katliam ruhunun dinle imanla alakası olamaz. İnsanlıktan çıkmış her kim olursa olsun ister alevi ister şii ister başba birşey kan akıtmaya doymayacaktır. insan katletmekten kastınız otel yakma olayı ise onun derin güçlerce gerçekleştirilmiş planlı bir eylem olduğunu cümle alem biliyor artık. Arkasından böcek bile öldürmeyenler başbağlarda bunun intikamını cok acı şekilde almışlardır.. neyse!!

  • ilknur  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    rahatlılık :)
  • zeynep  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    siz nasıl insanlarsınız lütfen nafile orucunuzu tutun namazınızı kılın ama yok göğüsleri dövmekmiş ellerinde resmen kırbaçlarla hz.hüseyin için olduğunu söyleyip canice bir günaha giriyorlar yazık yazık kınıyorum ...
  • HÜSEYİN NERGİZ  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Siz Hz. Muhammed'in torunu Hüseyinin katletdikişine üzulcegine, bereket ayı sayıyosunuz. Karşıt duruş sergiliyorsunuz. Bu bir ikincisi hz. Muhammed'(s.a.) vadesi ile menfaat etti torunu hz. Huseyin Katledildi. Alevilerin matem yassı ondan dolayıdir. Halkı yanlış bilgilendirmeyin, yönlendirmenin.
    ---
    CEVAP: İslamda matem diye birşey yoktur. Hz. Ali namazda şehit edildi namazdan kaç. Hz. Hüseyin muharremde şehit edildi muharremi yas ayına çevir. vs.vs. Böyle olmaz şey. Hz. aliyi seven ali nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak yerine yapmadıklarını yapmaya çalışıyorsunuz. Hz. Muhammed'in torunu şehit edildi matem etmiyorsunuz diyorsunuz.. Torununa değer verdiğiniz kadar peygamberin sünnetine değer vermiyorsunuz. Bu ne yaman çelişki. İyi düşünmek lazım
  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    siz sünnilere göre uyarlamışsınız, alevi ağzından yazılmamış bir yazı.

    Bizki peygamber soyundanızki ehlibeytine sahip çıkıyoruz, orucumuzu onlar için tutuyoruz, ramazandaki gibi şove dönüştürmüyoruz, kimseye rahatsızlık vermiyoruz.

    Sivasta yakılan o masum insanlarada kıymak nasıl bir müslümanlıktır, birde camiiden çıkıp böyle bir vahşet yapmak...

    ------------
    CEVAP: Kuranda ve sünnette geçen oruç açık ve nettir. Yukarıdaki yazı alevilerin nasıl tuttuğuna göredir.

    Sivas olayların bir provakasyon olduğunu türkiyeye parçalamak üzere kurgulandığı ve hala bu olayı tertipleyenler tarafından kutsallaştırılmaya çalışıldığı bir gerçektir. Aynı dönemde, turgut özal'ı kim zehirledi ise, diğer katliamı da onlar yaptı.. Bir oteli yakarak sunnilerin ne menfaati olabilir? anlayana.... !
  • Cemil ARSLAN  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Aleviler yukarıda sayılan yasakları 12 gün 24 saat mi yapıyorlar? Yoksa sadece imsak vaktinden güneş batımına kadar mı yapıyorlar? Yada benim anladığım gibi bizim Ramazan orucunda yaptığımız gibi imsak vakti kalkıp, gün boyunca orucu bozan şeyleri(Yeme, içme,cinsel ilişki) yapmayıp gün batımnda iftar ediyorlar; artı yukarıda sayılan yasakları 12 gün 24 saat yapıyorlar.Selam ve dualarımla.
  • Emrah Sevim  - PEYGAMBER ASKINA
    Allah bu yazilari bu konuda düsünen insanlari islah etsin, onlari affetsin, senki Peygamber torunu icin katledilen zamani insanlari görmezden gelirsin,Peygamberimiz Hz. MuhammedSAV. hastalanarak ölmüstür peki ya torunu, soyu Karbelada katledilerek öldürülmüstür. bunu matem degilde normal bir olay olarak görüyorsaniz vay halenize vay o müslümanliginiza, sasarim.
    --
    CEVAP: Peygamberin getirdiklerini hiç sayıp sonra torununu sahip çıktığınızı mı sanıyorsunuz? Önce peygamberin getirdiklerine sahip çıkıp dört dörtlük yaşayın ki samimiyetinizi görelim. Ama yok.. Ne ne namaz var, ne abdest, ne de oruç.. İslamiyete en büyük düşmanlığı yapıp sonra biz peygamberin torunu için matem tutuyoruz diye palavra sıkınız.. Oh ne ala.. Tamamen ideolojik ve siyasi olarak yaklaşıyorsunuz. İslam uğruna, kuran uğruna bir değil bin torun feda olsun..
  • alevi bir vatandaş  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    muharrem orucu karşılığında hiçbirşey beklemeden ehlibeyittine ve hz.ali,nin evlatlarının yezidin valisi tarafından şehitedilmesinin karşısında bir duruş bir feryatdır cennete gidebilmek yada sevap yapmış olmak için tutulan bir oruç değildir.ödenen birborç değil onların yaşadığı zulümü anlaya bilmektir.
  • biri  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Merhabalar, bunun yasak olduğunu söylecek, haram olduğunu söyleyecek kadar küstahça bir konuşmayı neye dayandırıyorsunuz?
    Siz istedğiniz kadar namaz kılsanız oruç tutsanız eğer ki bu zihniyete sahipseniz vah halinize. Kitap yüklü merkeplerin vah haline
  • DEDE  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Cenabı Hakkın Rahmeti üzerinizde olsun.
    Cenabı Hak kararmış gönüllerinize, kör olmuş akıllarınıza, Gerçeği diyemeyen Lal olmuş dillerinize nur eylesin.
    Cenabı Haktan dileğim nur ışığıyla sizleri nurlandırmasıdır.
    Ehlibeytin ketline yapılan bu yorumları ancak Cenabı Hakkın Rahmeti ile mashar olunur, konuşularak bir şey anlatılmaz.
    Allah ahirette sizi affeder İnşallah.
    Gerçekler demine evliyalar keremine Huu.
  • Bektaş Güngör  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    bu size göre yasaktır. hem bazı yerler yanlış anlaşılmış. bu tam olarak matem orucu değildir.başta kerbela şehitlerinin çektiği zulümleri ve ona benzer zulümleri anlamak, yaşamak ve insanı frenleyebilmek nefsini terbiye ettirmek, kardeş olunmasını sağlamak için tutulur. yani ben ibadet edip birisinin arkasından küfredip atıp tutacaksam dinden çıkayım daha iyi ve daha hayırlıdırki islamın adını lekelemem. ben bir alevi-bektaşiyim bununla gurur duyar ve ibadetlerimi sonuna kadar gerçekleştiririm. arkadaşlar açıklamayı okumayın tamamen yalandır. yoldan caydırma yöntemidir.
  • Muharrem  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Sünni kesimide muharrem ayında aşura gününde yani 10.muharremde imam hüseyinin şehit edildiği günde

    aşure çorbası yapıp birbirine dağıtırlar. Onlar bu günde Hz.Nuhun gemisinin karaya indiği gün olduğu için bu günü

    bayram havasında geçirirler. Bu, Ehli Beyt düşmanı olan emevilerin bir oyunudur. Yani Kerbela acısını bayrama

    çevirmek ve unutturmak. Ama tabi bundan sünni müslüman kesimin haberi yoktur maalesef. Ve emevilerde

    aşura günü (10 muharrem) 1 gün oruç tutmuşlardır. Bu tabi matem değil bir şükür orucu niyetiyle olmuştur ki haşa

    yezidler imam hüseyini mağlup etmişler diye sevinirler. Bu yüzden biz sadece bu 1 günü niyet etmeden aç susuz

    matemimizi sürdürmemiz gerekir. Cünkü islamiyette oruç şükür anlamna gelir. Biz bu yüzden muharremi oruç

    niyetiyle değil matem niyetiyle tutuyoruz.

    ---

    CEVAP: Yezit ve emevi bir siyasi kurumdur. Siyaset makamıdır. Sunnilik ile bağdaştırıp var olan her değeri emevilerin soktuğunu iddia etmekte bu devrin en büyük hilesidir. Halbuki emeviler mehzep imamımız imam azam'ı bile hapse atmıştır. Fakat asla boyun eğmemiştir! Siyaset ile inancı karıştırmamak gerekir. Siyasi olaylarla inancları karıştırmamak gerekiyor. Aşure bir kutlama değil gelenektir. Sadece hz. hüseyin değil, hz. ömer de hz. osmanda ve hz. Ali'de şehit edilmiştir. İdeolojik bakmamak gerekiyor.

  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Biz suyu haram kılmıyoruz sadece Hz Hüseyinin çektiği acılara ortak olmaya çalışıyoruz asıl cenabı hakkın helal kırdığı suyu onun kullundan peygamber efendimizin torunundan esirgeyen sizlerin efendisi yezittir

    --
    Cevap: Hz. Hüseynin şehadetinde ana faktör yezit değil bölge valisidir.
  • yusuf  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    bence sen saçmalıyorsun
  • insanoglu  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    bunu yazan her kmse bu orucun hz.Ademden geldigini bilmiyor sanırım sevap değil bu oruç denmis kitabımzda oruç farzdır şart denmiyormu muharrem orucu oruç değilmı iciniz hep kin dolu istdgnz kdr oruç tutun kalbinizdeki pisliği temzlemediğiz sürece nafile

    --
    CEVAP: Muharrem orucu tabiki vardır. Fakat ramazan ayında tutulan oruçtan farklı değildir. Yanlış olan orucun tutuluş şeklidir. Orucun kendisi değil!
  • Davut Duran  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Sevgili Kardeşim,

    Öncelikle bu mübarek Muharrem ayında, Bu tarz bilgilendirici bir metni çok güzel toparlayıp yazmışken, en sonunda ayrıştırma amaçlı bitirdiğin için bir alevi olarak seni kınıyorum.

    Öncelikle Allaha şirk koştuğunun bile farkında değilsin. Son cümleni tekrar aşağıda yazıyorum.


    " Bu oruç alevilerce tutulur. Kuranda ve Peygamber efendimizin sünnetinde böyle birşey yoktur. İslama sonradan sokulmuş bidattır. Yapıldığında hiç bir sevap olmadığı gibi yapılmadığı için de günah olmaz. Hatta Allah adına uydurulduğu için bir vebal ve günah söz konusudur!! "


    Son cümlende göreceğin üzere Hatta Allah adına uydurulduğu için bir vebal ve günah söz konusudur!! diyorsun.

    Haşa sen Allah(cc)adına nasıl karar verebiliyorsun?

    Bu oruç aynı zamanda Haram Ay orucu olarakta geçer. Araştırısan öğreneceksin. Eski dönemlerden beri bir çok peygamber Muharrem ayında Oruç tutmuştur.

    Burada Alevileri zan altında bırakarak değilde tam tersi kucaklayıcı bir yazı yazmanı tavsiye ederim.

    Ayrıca Okurları bilgilendirici olarakta Aşağıda Kur'an da geçen Oruçla ilgili Ayetleri paylaşıyorum.

    Hepimiz bilelim öğrenelim ama müslümanlar arasına nifak sokmayalım.



    Kuranda oruç ile alakali tahmini 11 ayet geçiyor.

    2:183 - Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.
    2:184 -
    (Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerde, tutamadığı günler sayısınca tutar. Ona dayanıp kalacaklar üzerine de bir yoksulu doyuracak kadar fidye gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.

    2:187 -
    Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız, size helâl kılındı. Onlar,sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız. Allah, nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı. Şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizler için yazdığını isteyin. Ta fecrin beyaz ipliği siyah iplikden size seçilinceye kadar yiyin, için. Sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun. Bununla beraber siz mescitlerde îtikaf halinde iken onlara yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır, sakın onlara yaklaşmayın. Allah, âyetlerini insanlara böyle açıklıyor ki sakınıp korunsunlar.

    2:196 -

    Hac ve umreyi de Allah için tamam yapın. Eğer bunlardan alıkonursanız, o zaman kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Bununla beraber bu kurban, kesileceği yere varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olana veya başından bir rahatsızlığı bulunana tıraş için oruç veya sadaka yahut da kurbandan ibaret bir fidye gerekir. Engellemeden kurtulduğunuz zaman da her kim hacca kadar umre ile sevab kazanmak isterse, ona da kolayına gelen bir kurban gerekir. Bunu bulamayana ise üç gün hacda, yedi de döndüğünüzde ki tam on gün oruç tutması lazım gelir. Bu hüküm, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah'ın azabı gerçekten çok şiddetlidir.

    4:92 -

    Hata dışında bir mümin, diğer bir mümini öldüremez. Ve kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse, mümin bir köle azad etmesi ve ölenin ailesine (varislerine) teslim edilecek bir diyet vermesi gerekir. Ancak ölünün ailesinin bağışlaması müstesnadır. Eğer öldürülen, mümin olmakla beraber size düşman bir kavimden ise, o zaman, öldürenin bir köle azad etmesi gerekir. Eğer öldürülen sizinle aralarında antlaşma olan bir kavimden ise, öldürenin, ölenin ailesine diyet vermesi ve mümin bir köle azad etmesi gerekir. Bunlara gücü yetmeyenin de Allah tarafından tevbesinin kabulü için arka arkaya iki ay oruç tutması gerekir. Allah, Alimdir (her şeyi bilendir), Hakimdir (hüküm ve hikmet sahibidir).

    5:89 -

    Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Fakat kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden sizi sorumlu tutar. Bozulan yeminin keffareti (cezası), ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on yoksulu yedirmek veya giydirmek yahut da bir köle azad etmektir. Verecek bir şey bulamayan kimse için de üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizi bozmanın cezası budur. Yeminlerinizi koruyun. İşte Allah âyetlerini size böyle açıklar ki, şükredesiniz.

    5:95 -

    Ey iman edenler, ihramlı iken av hayvanı öldürmeyin. İçinizden kim kasten onu öldürürse, yaptığı işin vebalini tatması için, öldürdüğü hayvanın dengi ona cezadır ki, Kâbe'ye ulaşacak bir kurban olmak üzere buna yine içinizden iki adaletli kişi hükmeder; yahut (ceza olmak üzere) bir keffarettir ki, ya o nisbette fakirleri doyurmak, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Allah geçmişi affetmiştir. Fakat kim de bu suçu tekrarlarsa, Allah ondan intikamını alır. Allah damia gâliptir, intikam sahibidir.

    19:26 -
    "Ye, iç, gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen, ben Rahmân (olan Allah)a bir oruç (susmak) adadım. Onun için bugün hiçbir kimseyle konuşmayacağım" de.

    33:35 -
    Şüphe yok ki müslüman erkeklerle müslüman kadınlar, mümin erkeklerle mümin kadınlar, itaat eden erkeklerle itaat eden kadınlar, sadık erkeklerle sadık kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, mütevazi erkeklerle mütevazi kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkeklerle ırzlarını koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkeklerle Allah-'ı çok zikreden kadınlar var ya, işte onlar için Allah bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.

    58:4 -
    Buna imkan bulamayan kimse, temas etmeden önce aralıksız olarak iki ay oruç tutmalıdır. Buna da gücü yetmeyen, altmış fakiri doyurur. Bu (hafifletme), Allah'a ve Resulüne inanmanızdan dolayıdır. Bunlar Allah'ın hükümleridir. Kâfirler için acı bir azap vardır.

    66:5 -
    Eğer o sizi boşarsa belki de Rabbi ona, sizden daha hayırlı, kendisini Allah'a teslim eden, inanan, gönülden itaat eden, tevbe eden, oruç tutan dul ve bakire eşler verir.
  • Ali  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Diyanet gibi tek bir mezhebe hitap eden bir kurumun, başka bir inanç yorumu için yargıda bulunması abesle iştigaldir. Peygamber evladının şehit edildiği ayı sevinçle karşılamanız zaten sizin yanlış inancınızı aleni meydana koymaktadır.
  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    kendinize gelin ehlibeyt nedir bi araştırın

    ---
    Cevap: Gerçekte ehli beyt'ten olanların hepsi bugün ehli sünnettir. Sunnidir. Sunnilerin bekledikleri kurtarıcı (mehdi) ehli beytten olacaktır. İdeolojik yaklaşmayı bırakalım artık!
  • ali selvi  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    bu fetvayı hangi sahtekar hoca yazdıysa Allahtan belasını bulur. fetvaya bak. hiç bir sevabı yokmuş hatta günahmış. bizler sevap kazanalım diye tutmuyoruz bu orucu. sizin atalarınız olan yezitin şehit ettiği Hz Hüseyin ve diğer Masumu Paklar için tutuyoruz. sen yobaz fikirlerini kendine ve senin gibi düşünenlere sakla.
  • Şahsenem abalı  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    İnsanların iman ve İslam'a yakın olmak adına attıkları bu adımın bu orucun günahına ve sevabına hangi hak ve yetkiyle hüküm veriyor sunuz ? Ayrıca Peygamber efendimizin(S.a.v)hayatında torunu öldürül me diki? Bu yas orucu sünnet olsun.Ayrıca Allah adına uydurulan kısmı nedir? Siz İslam'a mal edilmiş diğer bidatları düzelttiniz mi?

    ---
    Cevap: Uydurulan kısmı orucun tutuluş şeklidir.
  • sinan  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Alevileri kendinizce tanımladığınız ve kendinize benzetmeye çalıştığınız sürece her iki tarafta kaybedecektir. Ve şunu da bilin ki anadolu aleviliği islamiyetten önce bu topraklarda var olmuş ve kendine özgün yapısını bu güne kadar sürdürmüş özgün bir inançtır. Bundan dolayı alevilere namaz kıldırmak, ramazan orucunu dikte etmek ve iktidarın araçlarıyla asimile etmenin taraflar arasındaki çatışmayı arttıracağını ve kutuplaştırmaya yol açacağını düşünüyorum. Sizde çok iyi biliyorsunuz ki dinde iman esastır ve unutmayın ki herkesin kendine göre bir tarihi var ve tarih bilimi SUBJEKTİF bir bilimdir.
  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Üzüldüm bu yazıyı okurken Aleviler müslüman değil mi yani ?
    ayıp bizde müslümanız aşağılamışsınız resmen.Yazık..
  • zıkkım  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    siz ne bilgisiz cahil insanlarsınız milletin neden ateist oldugu belli cahiller.
  • Hakan Sarı  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    (Vel hasıl aleviler Cenabı Hakkın helal kıldığı niğmetleri (su gibi)kendilerine bir nevi haram kılarlar) sözcügü yanlıştır. ve bu tür uydurmalarla insanları zehirlemeyin. Suyun içilmemesinin sebebi hz. hüseyin ve ailesinin kerbelada yezid ve askerleri tarafından su yollarının kesilmesi ve susuz bırakmasından dolayı oruç boyunca su içilmez. Dini ve islamı sizin gibiler kirletiyor. Doğru bilgiler yazınız.
  • doğan can  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Muharrem'de oruç tutmanın gerekliliği Kur'an-ı Kerim'deki Araf Suresinin 142. ve Fecr Sûresinin ikinci ayet-i kerimesi dayanır.

    "...Musa ile otuz gece için vaadleştik. ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. Musa, kardeşi Harun'a dedi ki: Toplulum içinde benim yerime sen geç,barışcı ol, bozguncuların yolunu izleme!" Araf Suresi 142.

    ""On geceye yemin olsun" Fecr Suresi 2.

    Hicri takvimin birinci ayı olan Muharremin birinci günü başlayan oruç, hz. Hüseyin ve On iki imamlar'ın aşkına 12 gün tutulmaktadır.

    YANI ADMIN KARDEŞ KAFANA GÖRE BİLMEDEN ORANDAN BURANDAN UYDURARAK YORUM YAPMA. Sözde müslüman kardeşim işte bu şekilde insanları yanlış yönlendiriyosunuz günaha giriyorsunuz. Tutmamın hiçbir sevabı yokmuş, sen mi bilecen sevabını günahını kamillllllll..
  • abuzer  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Hz. Muhammed de 10. Muharremde oruc tutmustur bunu bi daha arastirin ve iyi ögrenin Hz. Hüseyin ve yoldaşlari icin olamaz tabi ki de cünkü bu olay Hz.muhammed sagken olmamistir !! Ayrica Hz. Muhammed e torununun kerbelada lanet yezit tarafindan aç ve susuz bir şekilde katledilecegi vahiy edildiginde Hz. Muhammed günlerce yasa girer su icmez !! Bunu da bil arastir

    --
    Cevap: tutulan muharrem orucu tabiki vardır. Fakat burada eleştirilen kısım tutulma şekli ve tutulurken ki niyettir. Ramazan orucunu tutmayan ve aynı değeri ramazan orucunu da vermeyen kişi bu oruçtan sevap beklememeli.
  •  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    emevi bidatleriyle hareket eden sizin gibiler
  • ali özdemir  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Bu oruç alevilerce tutulur. Kuranda ve Peygamber efendimizin sünnetinde böyle birşey yoktur. İslama sonradan sokulmuş bidattır. Yapıldığında hiç bir sevap olmadığı gibi yapılmadığı için de günah olmaz. Hatta Allah adına uydurulduğu için bir vebal ve günah söz konusudur!!diye yazmışsınız ama bilin ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)ramazan orucundan sonra en hayırlı oruç muharrem orucudur diye buyurmuşlardır...bilmiyor yada unuttuysanız bilginize sunmak istedim...saygılar...

    ---
    Cevap: Tutuluş şekli alevilerce tutulur. Evet muharrem orucları vardır fakat ramazan orucu gibi tutulur. Farkımız budur!
  • erdal  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Bu oruç peygamberin ehliyetine tutulmuştur neyi günah bunun anlatirmisiniz orucun Günahım olur muarem ayında peygamber efendimizin hadisi vardır bu orucu bir tek Aleviler tutmuyor müslüman kardeşlerimiz hepsi tutuyor biraz utanin

    --
    CEVAP: Günah olan kısmı tutuluş şeklidir. Doğru olan ramazan orucu gibi tutmaktır. Bunun dışında içine fazladan yasaklar konulmaması gerekir
  • mesut  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    "Biz Müslümanlar bu günleri sevinç ve mutlulukla karşılarken aleviler bu mübarek ayı yas ayı olarak görürler." ifadesinden, sizin alevileri Müslüman olarak kabul etmediğiniz anlaşılıyor. Burada cümleye "Biz sünniler" ya da "Biz yezitler" diye başlamanız daha doğru olacaktır.

    ----
    Cevap: Yanlış anlaşılmaya neden olmaması için uyardığınız metni tekrar düzenledik. Mesaj için teşekkür ederiz. Yanlış anlaşılmadan dolayı özür dileriz
  • sinan acar  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Bir alevi olarak yukarıdaki cümlenizde bu derece kesin ve net ahkam kesmenizin hiç bir kıymeti harbiyesinin olmadığını belirtir ve alevilerin tutukları orucun ve yaptıkları ibadetlerin meşruiyetini sorgulama ve tayin etme hakkınızın olmadığını belirtmek isterim. Bir ülkeye, ne zamanki kimse kimsenin dinini, ibadetini, baş örtüsünü veya siyasi fikirlerini ötekileştirmeden veya aslında doğrusu budur demediği zaman barış ve huzur gelecektir..
  • ehlibeyet yolu  - Cvp: Alevilerde Muharrem Orucu nedir, nasıl tutulur?
    Kardeşim peki ramazan diye bir oruç varmı siz kendinize göre yorumlar yapsanızda yezid gibi inkar etsenizde kazanan inanlık olacaktır

    --
    Cevap: Ramazan orucları kuranı kerimde ayetle sabittir. Ve tutmak farzdır. Ramazan orucunu inkar kişiyi dinder çıkartır. Sevgi ile kalınız


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..