Yılbaşı bileti almak caiz mi?

Yılbaşında milli piyango bileti almak günah mıdır?Yılbaşı bileti harammıdır?Yılbaşı biletinden kazanılan para helal olur mu?Milli piyango helal mi?

Milli Piyango bileti almak, ona para yatırmak kumar oynamakla aynı şeydir.Zira o da kağıt ve diğer oyunlar gibi şans oyunudur.Bu biletin adının yıbaşı bileti olması bir şey değiştirmez.
Piyango haram olduğu gibi piyangodan elde edilen para ve mal da aynı şekilde haramdır.

Bazı kendini bilmezlerin haram olan bir şeye helal diye cevaz vermesi onu helal yapmaz.Kumar,piyango bileti,yılbaşı bileti,gibi her çeşit şans oyunları "şeytanın tuzakları"dır buyrulduğu gibi haramdır.Başkalarının söylediğinin aksine görünüşte kişinin vaktini çalmasa da,kişinin kalbini meşgul ettiğinden haramlık derecesinde kumardan farkı yoktur.Allahın haram kıldığını helal demek insanı küfre kadar götürür.
"Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz(Maide Suresi/ 90Ayet)"

"Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?(Maide Suresi/91Ayet)"

İslam içkiyi yasaklamakla akla önem vermiştir Çünkü alkol, aklı baştan alır Aklın kontrolünü kaybetmesine yol açar

Hz Câbir (radıyAllahu anh) anlatıyor: Mekke'nin fethedildiği sene Hz Peygamber (aleyhissâlatu vesselâm)'i Mekke'de işittim, şöyle buyuruyordu: "Cenab-ı Allah içki, ölmüş hayvan, domuz ve putun alım-satımını yasakladı" Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resû»lü "ölmüş hayvanların iç yağı hakkında ne buyurursunuz, zîra onunla gemiler yağların, derilere sürülür, kandiller aydınlatılır" dendi Cevâben: "O (nun satışı) haramdır" buyurdu ve ilâve etti: "Allah Yahudilerin canını alsın Allah onlara ölmüş hayvanların iç yağını haram kıldığı vakit bu yağı erittiler, sonra satıp parasını yediler"
Buhârî, Büyû» 112, Meğâzî 50; Müslim, Müsâkât 71 (1581); Ebu Dâvud, Büyû» 66 (3486); Tirmizî, Büyû» 93, (7, 309-310); İbnu Mâce, Ticarât 11, (2167)Mekke devrinde içki ve kumar yasaklanmış değildi. Müslümanlardan da içki içen ve kumar oynayanlar vardı. Rasûlullah (s.a.s.) bunlara ses çıkarmıyordu. İçki ve kumarın yasaklanması birden bire değil, tedricen olmuştur



Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..