Arkadan konuşmak....

Merhabalar.Ben dün Muharrem ayı orocu tutuyordum.Oroçluyken bi arkadaşın arkasından konuştum.Aleyinde veya lehinde değil.Yani bi arkadaşa saygısızlık yapmış.Bende dedim banada böyle böyle yaptı diye.Bu gıybet olurmu.Ne yapmamız gerekiyor.Ben onunla muhattap olmuyorum ama hellik istemem gerekirmi.Orocuma bir manisi olurmu.Teşekkürler.

Gıybet,duyduğu zaman hoşuna gitmeyecek olan bir kusurunu gıyabında (olmadığı zaman)söylemektir.Türkçede buna çekiştirme denir.Bu kusur kıyafetinde,yaradılışında,Ahlakında her nerede olursa olsun farketmez.Sözünde olsun,dünyalığında olsun,Ahiret hususunda olsun,hatta elbisesinde,evinde ve arabasında olsun farketme.hepsi birdir.

Bir hadisi şerifte:"Gıybetten sakınınız zira gıybet zinadan daha şiddetlidir.Çünkü zina eden kişi tevbekar olur Allahü Teala'da kendisini affeder.Fakat gıybet edilen kişi af edinceye kadar gıybet eden affedilemez"buyurmuştur.

Gıybet eden kişinin sadece tevbe etmesi yeterli olmaz,ayrıca gıybetini ettiği kişiden de ne söylediğini anlatarak helallik istemek gerekir.

Ayrıca gıybet etmek orucu bozmaz ancak sevabını yok eder.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..