Kadınların "Kürsüf " kullanması şartmıdır?

Kadınların akıntı için bez kullanmasının hükmü nedir?Kadınların çamaşırı arasına bez veya orkit benzeri şeyler koyması ve kullanmasının dini açıdan sakıncası varmıdır?Kürsüf nedir?


Kürsüf:Kadının gelen akıntıyı önlemek amacıyla fercine koyduğu bez, pamuk, tuvalet kâğıdı vb. ye verilen isimdir. Evli veya dul kadın için hem hayız hem tuhur halinde, bakire için ise sadece hayız halinde sünnettir.Hayız döneminde günümüz şartlarında orkit ve benzeri kullanmakta caizdir.Temizlik halinde, kürsüf olmadan namaz kılmakta bir mahzur olmamakla beraber, abdestin sıhhati(bozulmaması) için luzumludur. Kadın, namaz esnasında herhangi bir akıntının gelmeyeceğinden eminse, kürsüf koymadan namaz kılabilir. Fakat akıntı geldiği anda, abdesti -dolayısıyla namazı- bozulur.

- Hayız veya nifas görmekte olan bir kadın, kürsüfü gece koysa, sabah kalktığında kürsüf üzerinde beyaz akıntı görse, koyduğu andan itibaren temiz sayılır. Yatsı namazını kaza eder.

- Temizlik halinde olan bir kadın, sabah kalktığında gece koymuş olduğu kürsüf üzerinde kan görse, kanı gördüğü andan itibaren hayızlı sayılır.

-Kürsüf üç şekilde konulur:

1. Dış ferce (çamaşırın üzerine) konulur. Bu takdirde, ferce bakan tarafa kan bulaşırsa, hayız müddeti içerisinde ise hayız başlamış sayılır. Özür sahibi ise abdesti bozulur.

2. Bir kısmı iç ferce, bir kısmı dış ferce konulur. Bu takdirde; ıslaklık dışarıdaki kısma ya da dış ferç hizasına çıkmadığı müddetçe, hayız başlamış sayılmaz; özür sahibinin de abdesti bozulmaz.

3. Mekruh olmakla beraber, tamamı içeri konulur. Bu takdirde; kürsüf, dışarı veya dış ferç hizasına çıkmadığı müddetçe, tamamı ıslansa bile hayız başlamış sayılmaz; özür sahibinin abdesti bozulmaz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..