Birikmiş Kaza Namazları

Selamunaleyküm . Ben 41 yaşındayım. Şu ana kadarki hayatımda zaman zaman beş vakit namazımı kıldım, ama kılmadığım dönemler de oldu. Şimdi artık yeni hicri yılda bir karar aldım ve kaza namazı borçlarımı da elimden geldiğince eda etmeye çalışacağım inşaallah.. Bunu için her namazın ardından , o vaktin bir adet kazasını da kılmaya başladım. Sorularım şunlar. 1) Her defasında kaza namazı öncesi hem ezan hem ikamet gerekir mi? 2) Neticede kaza namazımın sayısını bilmediğimden , niyet ederken nasıl edebilirim? 3) Yatsının kazasını bitirdikten sonra vitir namazı kazası için de ezan-ikamet gerekecek mi? 4) Eğer kerat vaktine denk gelirse kaza namzını kılmam mahsurlu olur mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. Allah (cc) razı olsun.

Alkm selam..Evvela sizi bu kararınızdan dolayı tebrik ederiz..Şimdiden Allah kabul eylesin..Sorularınızın cevabına gelirsek:

1-Farklı kaza namazları başka başka yerlerde kaza edildiği takdirde, her biri için ayrı ezan ve kâmet lâzımdır. Aynı yerde biden fazla namaz kaza edilirse, her biri için ayrı ayrı ezan ve ikamet daha faziletli ise de, sadece ilk kaza namazı için ezan ve kamet, diğerleri için sadece kâmet de yeterlidir.

2-Kaza namazına niyet ederken adedi bilinmiyorsa en son kazaya kalan namazdan başlamak lazımdır.Zira kamil(olgun) yaşta kazaya kalan namazların cezası daha fazla olacaktır.Bunun için niyet ederken "En son kazaya kalan öğlen namazıma"gibi niyet edilir.

3-Vitir vacip namazı yatsı namazının bir cüz'ü parçası olduğu için Yatsı namazının başında getirilen ezan ve kamet yeterli olur.

3- Üç vakit vardır ki bu vakitlere kerahat vakti denir.Birincisi; sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğana kadar,ikincisi;güneş tam zevalde iken yani öğlen namazından 15-20 dakika kala, üçüncüsü;güneş batarken yani ikindi namazı kılındıktan sonra akşam namazından 45 dakika öncesi.

Bu üç vakitte kazaya kalmış farz namazlar,vacip namazlar kılınmaz.Aksi takdirde iadeleri lazım gelir.Bu vakitlerde nafile kılmak da mekruh tur ancak kılınırsa iade gerekmez.Bu vakitlerin haricinde gece ve gündüz her vakitte kaza namazı kılınabilir.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..