Yahudilik dininin özellikleri

Yahudilik nedir?Yahudilik ve özellikleri,yahudilerin özellikleri nelerdir?yahudilik hakkında bilgi

YAHUDİLİK: Yahudilik vahye dayalı en eski dinlerden biridir. Yahudi sözcüğü Yahudi ırkına ve dinine mensup olma anlamına gelmektedir. Yahudiler için İsrailoğulları ve İbraniler de denilmektedir. Bunlar, Hz. Musa'ya bağlılıklarından dolayı Musevî olarak da adlandırılırlar.

-Yahudiler tarihlerini Hz. İbrahim'le başlatırlar. Onun oğlu İshak'ın soyundan geldiklerine inanırlar.

- Yahudiler, tarih sahnesine Mısır ve Filistin'de çıkmışlardır. Hz. İbrahim ve Hz. Musa Yahudilerin en önemli peygamberleridir. Yahudiler, Hz. Süleyman ve Hz. Davut dönemini en görkemli dönemleri olarak anarlar.

-Tarih sürecinde Yahudiler pek çok zorluk ve sıkıntıyla karşılaşmışlardır. Bu durum onların dünyanın her tarafına dağılmasına neden olmuştur. Ancak kendi dil, kültür ve geleneklerine bağlı kalmaları eriyip gitmelerini önlemiştir.

-Yahudiler dinlerini başka insanlara kabul ettirmeye çalışmazlar.

YAHUDİLİĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

- Sembolü: Menora denilen yedi kollu şamdan ve altıgen yıldızdır.
-Tanrı anlayışı: Yahudi inancına göre Tanrı Yahova tek ve her şeyin yaratıcısıdır. Yahudiler Tanrı Yahova 'nin kendilerini her türlü zorluklara karşı koruyup yardım ettiğine inanırlar. Onun adı gereksiz yere ağza alınmaz. O her türlü benzetmeden uzaktır. Onunla ilgili herhangi bir suret (resim) yapılmaz.

-Kutsal kitapları: 24 kitaptan oluşan Tanah (Ahdiatik)tır. Tevrat Tanah'ın ilk kitabıdır. Talmut ise kutsal kitapların yorumudur; Tanah'tan ayrıdır. Kutsal kitaplarının dili İbranicedir.
-Peygamber inancı: Peygamberlere inanılır. Hz. İbrahim ve Hz. Musa en önemli peygamberlerdir.

-Mabetleri: Sinagog (havra)'dur. Din adamları: Hahamdır. Kutsal günleri: Cumartesidir. Bu günde hiçbir iş yapılmaz.

- İbadetleri: Günlük ve haftalık olmak üzere İkiye ayrılır. Günlük ibadet sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç vakitte yerine getirilir. Yemek ve içmekle ilgili kurallar (koşer) titizlikle takip edilir.

-Ağlama Duvarı olarak bilinen yerde bulunan Süleyman Mabedine büyük önem verirler. Günümüzde bu mabedin yalnızca batı duvarı bulunmaktadır.

-Bayramları: Yahudiler tarihte geçirdikleri sıkıntılardan kurtuluşlarının yıl dönümlerinde, Yahudi yılbaşıları da (Tişri: Eylül-Ekim) ve Tevrat'ın hatminden sonra bayram yaparlar. Ahiret inancı: Ahiret inancı vardır. Ölüler toprağa gömülür.

-Mensupları: Günümüzde dünyada 15 milyon civarında Yahudi bulunmaktadır. Yahudilerin çoğu, İsrail'de bulunmaktadır. Yahudiler, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yaşamaktadırlar.

-ON EMİR On Emir olarak bilinen aşağıdaki ilkeler Tevrat'ta iki ayrı yerde geçmektedir. Bu emirlerin bizzat Tanrı Yahve tarafından tabletlere yazılarak, İnsanlara ulaştırılmak üzere Hz. Musa'ya Sina Dağında verildiğine inanılır. Bazı maddeleri hariç, bu emirlerin çoğunlukla İslâm’ın, Hıristiyanlığın ve diğer dinlerin de benimsediği ilkeler olduğunu görürüz.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..