Komşularımızla olan ilişkilerimizde nelere dikkat etmeliyiz?

Komşuluk ilişkilerinde hangi hususlara dikkat etmeliyiz?Komşuluk ilişkilerinin dinimizdeki önemi nedir?Komşuluk hakkıyla ilgili Hadisler

Peygamber (s.a.v.)Efendimizin Komşuluk ilişkisi ve Komşuluk hakları hakkındaki Hadisi Şerifleri:


Hadisi şerif: Cebrâil komşu hakkında bana öyle tavsiyede bu-lundu ki, komşuyu komşuya vâris kılacak zannettim. (İhya C.2 S.535)

Hadisi Şerif: Allah’a ve âhiret gününe inanan komşusuna ikram etsin. (İhya C.2 S.536)

Hadisi Şerif:Ç Komşu kötülüğünden emin olmadıkça kişinin îmanı kâmil olmaz. (İhya C.2 S.536)

Hadisi şerif: Kıyâmet günü ilk hasımlar komşulardır. (İhya C.2 S.536)

Hadisi şerif: Tencereyi (çorba) kaynattığında suyunu bol koy, Sonra etrâfındaki komşulara bak ve onlara da ver! (İhya C.2 S.540)

Hadisi şerif: Kapısı kapına bakan (komşun) daha çok hak sâhi-bidir. (İhya C.2 S.540)

Hadisi şerif: Ey kadınlar! Koyun tırnağı kadar da olsa, bir ka-dın komşusu olan kadına hakâret etmesin. (İhya C.2 S.541)

Hadisi şerif: Geniş ev, iyi komşu, başı yumuşak ve yürüyen hayvan (sâhibi olmak) Müslüman’ın saâdetindendir. (İhya C.2 S.541)

Hadisi şerif: Her hangi bir ev (veya bahçe)de sırdaş veya ortağı olan kimse bunları satacağı zaman, ona teklif etmeden başkasına satmasın! (İhya C.2 S.542)

Hadisi şerif: Sizden biriniz odunu veya ağaç parçasını duvarına koymaktan komşusunu men etmesin! (İhya C.2 S.542
)
Ailemizden sonra yakın çevremizi meydana getiren insanlar komşularımızdır. Onlarla bazan yan yana bazan da apartmanlarda olduğu gibi kat kat otururuz. Çocukluğumuz çoğunlukla komşu çocuklarıyle oynamakla geçer. Büyüdüğümüz zaman da genellikle en yakın arkadaşlarımız yine komşu çocukları olur. Evimizde bir şeyin eksikliğini farketsek hemen tedarik için komşuya koşarız. Kur'anda komşularımıza iyi davranmamızı emredilir. Peygamberimiz de "Şerrinden komşusu güvenlik içinde olmayan cennete giremez." buyurmuşlardır. Atalarımız da "Ev alma, komşu al" demek suretiyle günlük hayatta iyi komşunun ne kadar iyi bir yardımcı olacağını anlatmak istemişlerdir.

Dinimizin istediği komşuluk ilişkilerini yürütebilmemiz için aşağıdaki hususlara dikkat etmeliyiz.
* Komşularımıza karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalı, ve her zaman iyilik yapmaya çalışmalıyız.
* Karşılaştıkça selamlaşmalı, hal hatır sormalı sevinç ve üzüntülerini paylaşmalıyız. Hastalarını ziyaret etmeli, cenazelerinde bulunmaya gayret etmeli ve başsağlığı dilemeliyiz.
* Komşu çocuklarına karşı şefkatli olmalı bayramlarda ziyaretler yapmalı davetlerine mümkünse katılmalıyız.
* Komşunun malını, canını, ırzını, namusunu kendimizinki gibi korumalı, ayıbını araştırmamaalı, hatalarını bağışlamalıyız.
* Hiç bir şekilde komşularımızın evine, bahçesine zarar vermemeli, duvarlarını yazı ile veya başka şekillerde kirletmemeliyiz. Bilhassa apartmanlarda gürültü-patırtı yapmamalı, radyo, televizyon, teyp gibi eşyanın sesini komşularımızı rahatsız edecek ölçüde fazla açmaktan kaçınmalıyız.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..