Sunni bir kız ile alevi bir erkek evlenebilirmi?

selamun aleykum.Ben tesettürlü 5 vakit namaz kılan bir bayanım elhamdülillah biri var hayatımda ve benle evlenmek istiyor fakat alevi.ama benle umreye gelmek istiyor ibadetlerine saygı gösteririm bende yapmaya çalışırım elimden geldiğince diyor. Kur'anı Kerim ve ayetlerinden oldukça haberdar ne olur beni bilgilendirirmisiniz?

Aleyküm selam .Evlilikte eş seçimi hem dünya hemde ahiret bakımından çok önemlidir.Rasülüllah Efendimiz (s.a.v.) biz ümmetinin erkek ve kadınlarına evleneceği kişide bulunan üç özellikten biri sebebiyle evlenmeyi tavsiye buyurmuşlardır.
1-Güzellik,
2-zenginlik
3-Dindarlık
Ve "siz dindar olanı seçiniz"diyede tavsiyede bulunmuştur.
Burada dindarlıktan kasıt sadece müslüman olması yeterli olmayıp islamıda hakkıyla yaşamasıdır.Şimdi burada mesele birde alevilik olunca bu evlilik konusu başka bir aşamaya tabi geçiyor.

Bu konuyla ilgili daha önce bazı cevaplarda bulunmuştuk.ancak sizede kısaca ve basit cevaplayalım.

şöyleki;Bir Müslümanın erkek olsun kadın olsun, Allahın emri olan nikah muamelesiyle evlenmesi şart ve zaruridir.Allah katında nikahsız evlilik geçerli değildir.Ancak nikahı meşru kılanda islamdır.yani her iki tarafın müslüman olmasıdır.Müslüman olmayan ile kıyılan nikah dinen meşru değildir.Yani Allaha iman edip Kuranı kerime inanması ve onunla amel etmesinin yanı sıra Peygamberimizi hak Peygamber olarak kabul eder ve ve başka birini onun üstünde görmezse ancak o zaman tam anlamıyla iman etmiş olur.Öncelikle bunu anlayalım.

Muhakkak ki, bir kimse aksini iddia etmedikçe ona müslüman değildir diyemeyiz.Bu kişi kendisi müslüman olduğunu söylüyorsa ,islamın gerekliliklerini yapıyor ve Allah ve rasülüne tam anlamıyla(şartsız,istisnasız) inanıp islamın gerekliliklerini yaşıyorsa o zaman sıkıntı olmaz.Zira bazı aleviler aileden görenek ve gelenek olarak alevi olduklarını söyler ancak kendisi öyle olmayıp müslüman olarak yaşar.Veya alevi olsada ,sevdiği i müslüman olur.Şimdi bu durumda evlilik caiz olur.Fakat kendisi bunları bilfiil kabul etmez,veya yapmaz ve alevilik konusunda ısrarlı olursa,seni kabul etmesi veya ibadetine saygı göstermesi onunla evlenmeyi meşru kılmaz.


Şu durumda onu en iyi bilen,gören ne yapıp yapmayacağını ,nasıl yaşadığını veya nasıl yaşamayı kabul edeceğini neyi seçeceğini ve dinimizin de gerekliliklerini bilen bir hanım olduğunuzu bilerek ona göre hareket edeceğinizi ümid ediyorum.

Yorumlar (0)
Yorumlarınızı asagidan yazabilirsiniz. Yeni soru sormak icin ise buraya tikla


Son eklenen ruyalar

Sitemizde yer alan soruların cevapları özenle islami eserlerden seçilerek yazılmaktadır.
..